May-Britt Moser visar hur signaler från råttans hjärna bildar mönster på skärmen
1 av 2
May-Britt Moser visar hur signaler från råttans hjärna bildar mönster på skärmen. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
May-Britt Moser och Edvard Moser håller i råttor. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
2 av 2
May-Britt Moser och Edvard Moser med sina råttor. Foto: Steinar Brandslet/NTNU
Veckomagasinet

Hjärnceller låter som popcorn i Mosers labb

Besök i nobelt labb
3:53 min

Veckomagasinet har varit och hälsat på makarna Edvard och May-Britt Moser på labbet i Trondheim, där de har byggt upp sitt eget forskningscenter. Deras forskning ledder till Nobelpriset i medicin.

Det var där de gjorde sin belönade forskning om lokalsinnet, närmare bestämt om dom så kallade rutnätsceller som vi använder för att orientera oss.

Försöken gjordes på råttor och Edvard Moser berättar om hur det går till när en råtta som har elektroder inopererade i hjärnan lockas att springa runt i en sorts stor låda. Där finns godsaker som lockar råttan att röra sig omkring. Råttan har elektroder fästa vid sin hjärna. Och plötsligt hörs ett spännande ljud.

– Det är ett popcornliknande ljud från en nervcell. När vi hör ljudet vet vi att råttan är i ett av fälten där en cell är aktiv. Är det inte fantastiskt att kunna lyssna på en enskild nervcell, frågar May-Britt Moser vår reporter Björn Gunér som instämmer

Människans hjärna skulle göra samma popcornljud, säger May-Britt Moser. Vi har samma sorts celler för att kunna orientera oss, både rutnätscellerna, eller grid-celler som de också kallas. Det är på grund av detta fynd som paret Moser belönas med ett Nobelpris, tillsammans med John O'Keefe som upptäckte platscellerna.

Mer om paret Moser hör ni i två program imorgon lördag, först i programmet Forskarliv kl 8.50 i P1 och sen i vårt vetenskapsprogram i P4, Kossornas Planet, som börjar 12.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".