Ebolavirus
Odaterad bild på ebolaviruset från amerikanska smittskyddsinstitutet CDC. Foto: TT

Vaccin mot ebola testas på friska

Vaccin på gång mot ebola
4:56 min

Den första studien för ett vaccin mot ebola presenterades i veckan i New England Journal of medicine. Det var försök på 20 friska personer i USA, i vad som kallas en Fas 1-studie, och de visade på försiktigt positiva resultat. Annika Östman, medicinreporter på Vetenskapsradion kommenterar.

– Resultaten ser hyfsat bra ut, men det är lång väg kvar, för det man ser tydligt här är att det bildas antikroppar, men inte hos alla, säger Annika Östman.

Vad tänker man göra åt det?

– Man kommer i nästa steg att förstärka vaccinet, så att det ska bilda antikroppar hos alla, och då tar man hjälp av gamla välbeprövade vacciner. Det berättade professor Gunilla Karlsson Hedestam på KI för mig, som har kontakt med de här forskarna. De nya testerna ska ske i USA, Storbritannien, Schweiz och Mali. Det forskarna hoppas är att alla ska bilda antikroppar, men man vet ändå inte om det hjälper.

Varför inte?

– Än så länge har de inte kontrollerat om vaccinet verkligen skyddar mot sjukdom, och det är ju fullständigt avgörande. Men det är svårt här, eftersom ebolaviruset är speciellt. Man vet inte tillräckligt mycket om det än. Viruset är långt och trådlikt, med sin lilla g-klavsböj, och det här trådlika gör att det skiljer sigfrån andra virus. Och framför allt, som Gunilla Karlsson Hedestam, förklarar så tar det sig in i celler på ett annat sätt än vanliga virus. Det attackerar inte cellen på ytan för att sen ta sig in, utan i stället lurar viruset den friska cellen att dricka upp eller sluka viruset, och väl där inne i cellen och binder det till receptorer där. För att man ska få slut på dess aktivitet där så gäller det att hitta rätt antikroppar, som kan agera mot viruset där inne i cellen. Där vet man inte alls exakt hur bra vaccinet kan binda viruset. Just för att man vet för lite om själva ebolaviruset, så är det också svårt att kartlägga vad som verkligen händer när vaccinet börjar agera i kroppen.

När kommer man att kunna ha ett färdigt ebolavaccin?

– Ingen vågar säga det säkert. Nu har man sagt tydligt att försök kommer att ske i Liberia där sjukdomen finns, men det gäller det att få fram ett så bra fungerande vaccin som möjligt. Sen handlar det  om att också producera tillräcklig mängd. För att vaccinstudien verkligen ska gå att genomföra krävs det massor av folk som ska hålla koll på och följa alla som har vaccinerats. För det gäller att mäta och ta prover på allt vad som händer med de som vaccinerats. Och det är ju extra viktigt här, eftersom det är vacciner som egentligen inte testats tillräckligt i labb, innan de prövas på människa.

Hur ser det ut med risken för biverkningar?

– De amerikanska forskarna beskriver den som låg, men man ser att av 20 friska personer så fick två feber, och tre utvecklades också något som kan leda till små blodproppar. De hänvisar till att de här nivåerna tidigare i andra studier inte har lett till riktig blodpropp, men här tänker jag att det gäller att se upp.

Om vi nu ska sammanfatta - var står vi?

– Att det är långt kvar, även om det har gått ovanligt fort. Men nu måste man fixa till tre saker. Få upp nivåerna på antikropparna så dldas hos alla. Se till att de håller under en lång period. Nu har man bara följt vad som hänt under fyra veckor. Och se till att antikropparna binder till ebolaviruset på rätt sätt, så att man faktiskt får ett tillräckligt starkt skydd, så att man inte blir sjuk. Tre väldigt avgörande saker, där man fortfarande inte har kommit fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".