Carina Blomström-Lundqvist, professor och överläkare Akademiska sjukhuset Foto: Charlotte Delaryd/SR
Carina Blomström-Lundqvist, professor och överläkare Akademiska sjukhuset. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Äldre får för lite blodförtunnande läkemedel

Mer blodförtunning åt äldre
5:27 min

Fler äldre borde få blodförtunnande läkemedel. Det konstaterar SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, i en rapport som de släppte i veckan. Carina Blomström-Lundqvist, överläkare och professor i kardiologi i Uppsala, har varit med i SBU:s arbetsgrupp och konstaterar att fördelarna överväger nackdelarna.

I dag används blodförtunnande läkemedel, som Waran, Trombyl och Persantin, för att förebygga och behandla blodproppar, men många äldre blir utan den behandlingen, eftersom det finns en rädsla för allvarliga biverkningar.

Biverkningarna handlar framför allt om ökad risk för blödningar, men efter en genomgång av forskning på området så visar nu SBU att den här rädslan är överdriven, och att nyttan med medicinering överväger riskerna för personer över 65 år.

– Just för äldre med förmaksflimmer, som har en ökad risk för slaganfall eller stroke, borde absolut få mer blodförtunnande läkemedel, säger Carina Blomström-Lundqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".