Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar. Foto: Marie Granmar
Stig-Lennart Molneryd, teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar. Foto: Marie Granmar

3D-bilder av musik ger snabbare digitalisering

Snabbare lagring av stenkakor
4:41 min

Kungliga biblioteket har nästan 150 000 vinylskivor, stenkakor och lackskivor som ligger och väntar på att bli överförda till digitalt format. Med nuvarande metod skulle det ta decennier att göra musiken tillgänglig och sökbar via datorer, men med ny teknik för optisk avspelning kan det gå avsevärt fortare.

– Vi har alltså 150 000 skivor och det är en speltid på totalt 5 år. Det skulle ta mer än 20 år att föra över det här materialet, tillgängliggöra för forskning, att öht kunna lyssna på. Och vi såg en möjlighet att snabba på tekniken, att göra snabbare än realtid, att optiskt bildskanna och få ut en ljudfil, säger Stig-Lennart Molneryd på Kungliga biblioteket, är teknisk expert på Kungliga bibliotekets avdelning för Digitala samlingar och arbetar med digitalisering av äldre musikskivor.

Stig-Lennart Molneryd hoppas att det snart kan bli möjligt att skanna in ljudet från musikskivor i arkivet. På liknande sätt som gjorts med den 78-varvare som hörs i reportaget, med en inspelning av Sven Arefeldts orkester 1944 och låten "Hem igen".

För att få fram den nya tekniken har Kungliga biblioteket fått hjälp av innovationsmyndigheten Vinnova, som gett stöd till fem företag som är intresserade av att utveckla tekniken. Under nästa år ska några av företagen ta fram prototyper och göra tester av den nya skanningstekniken, som i stora drag går ut på att skivornas ljudspår fotograferas tredimensionellt, och att bilderna sen omvandlas till ljudfiler i ett datorprogram.

Liknande metoder används redan i industrin för exempelvis kvalitetskontroll av virke eller förpackningar. Förhoppningen är nu stor att tekniken kan anpassas till att även läsa av spår i stenkakor, lack- och vinylskivor, där LP-skivorna är den största utmaningen eftersom spåren där är så smala.

– Ja, det blir en digital skanning, man söker av skivytan, alla spåren, och utifrån det skapar man ljudfiler. Det finns lite olika tekniker och olika förslag, och det blir mycket intressant att se vad man kommer fram till för slutresultat och hur kvaliteten, säger Stig-Lennart Molneryd.

Ljudkvaliteten är viktig för Kungliga biblioteket, men även snabbheten, och det är en anledning till att man inte bara köper in skanningsteknik som redan finns, till exempel i USA och Frankrike.

– Innan vi drog igång det här undersökte att vi så vi inte skulle uppfinna hjulet igen. Det finns till exempel i Library of Congress i USA och hos INA, men vi ville göra snabbare än realtid, säger Stig-Lennart Molneryd.

Att snabbt skanna av musikskivorna snabbare så att arbetet helst tar mindre än fem år, kan frigöra tid för Kungliga biblioteket. Tid som snart behövs till annat när den nya lagen för e-plikt börjar gälla. Från 1 januari måste alla statliga arkiv spara även webb-publikationer, och inte som idag enbart pliktexemplar av tryckta medier, sänt ljud och rörlig bild. Mer arkivering innebär förstås mer arbetstid för dem som jobbar i arkivet, men även andra kan få glädje av den nya skanningstekniken.

Kan det på sikt leda till utrustning för privatpersoner?

– Ja, mycket väl, om man utvecklar teknik och hittar optisk avläsning för att omvandla bilderna till ljud i en färdig lösning, så går det säkert att hitta kommersiellt anpassade verktyg för att köra över sina filer. Så jättespännande! säger Stig-Lennart Molneryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".