Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.
Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Medelhavskosten - överväger nyttan?

Medelhavskost är bra mat
4:40 min

I början av veckan presenterades en svensk studie som i media fick rubriken "Mer gifter i blodet vid medelhavskost och LCHP" och nyheten gick ut på att om man äter medelhavskost eller mat med lite kolhydrater och mycket protein, så får du i dig högre halter av miljögifter än om du följer WHO:s eller Livsmedelsverkets rekommendationer. Frågan är om giftet överväger nyttan.

Forskningen publiceras av forskare från Uppsala universitet och studien är gjord på drygt 800 Uppsalabor som forskarna följt sen 2001 där de bland annat har tittat på kostvanor och miljögifter i blodet, till exempel kvicksilver, bly, PCB och en del andra bekämpningsmedel.

Det är den första studie där man i stället för att titta på enskilda livsmedel har försökt få fram en helhetsbild av våra matvanor, och resultaten verkar alltså peka på att de som åt medelhavskost eller kost med lite kolhydrater och mycket protein hade i större utsträckning de här miljögifterna i blodet.

I studion svarar Per-Ola Darnerud, toxikolog och risk/nyttovärderare på Livsmedelsverket på frågor kring studien.

Referens:
Ax E., et al, Circulating levels of environmental contaminants are associated with dietary patterns in older adults, Environment International 75 (2015) 93–102, doi: 10.1016/j.envint.2014.11.008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".