Maria Sandhagen, enhetschef på Hälleborg, visar det nya sensorgolvet.
Maria Sandhagen, enhetschef på Hälleborg, visar det nya sensorgolvet. Foto: Cecilia Tiberg/Sveriges Radio.

Smarta golv ger äldre ökad trygghet

Golvet vet när du går på toa
6:07 min

Äldreboendet Hälleborg i Västerås sägs vara landets mest moderna. I lägenheterna finns golv med sensorer som kan varna om en person har ramlat. 

Parkbänk med stjärtvärme på uteplatsen är bara en av finesserna på Hälleborg, som är det första i landet med sensorer i golven. Sensorerna kan programmeras på olika sätt utifrån individuella behov. I en lägenhet där en dement person bor kan golvet exempelvis programmeras så att det känner när personen går ur sängen. Men det kommer dröja lite innan golvet kommer användas fullt ut som informationskälla.

– Det är så pass nytt, det här golvet, att vi först måste få en juridisk bild av hur informationen tas om hand. Där måste Västerås Stad framför allt enas kring en samsyn på hur den här informationen ska hanteras, säger Maria Sandhagen.

– I början kommer vi att nyttja golvets möjligheter för att visa oss om det är någon som ramlar på golvet.

Det är liksom den stora poängen med det här?

– Ja, sen finns det andra poänger också. Du kan programmera golvet vid en säng så att när någon sätter ner fötterna och kliver ur sängen så får vi ett larm om att nu har "Kalle" klivit upp ur sängen, förklarar Maria Sandhagen.

Sensorerna i golvet kan också programmeras så att personalen ser när "Kalle" går på toaletten och behöver hjälp. 

Man kommer alltså att kunna se vad personer gör inne på sina rum. Men vad betyder det för den mänskliga kontakten?

– Det spelar över huvud taget ingen roll, utan det här ger en ökad trygghet som gör att vi får en möjlighet att finnas där om någonting händer mycket snabbare än annars, eftersom vi får indikeringen på larm. Framförallt behöver vi inte heller gå in och störa så mycket nattetid, säger Maria Sandhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".