Anna Mia Ekström
Anna Mia Ekström. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Okunskap problem för hiv-bekämpning

Minska spridningen av hiv viktigast
7:21 min

Musikhjälpen handlar i år om att stoppa spridningen av hiv. Infektionsläkare Anna Mia Ekström berättar om informationsproblem i Sverige och kampen mot smittan globalt.

Musikhjälpen är ett insamlingsarrangemang som funnits i Sverige sedan 2008 och där Sveriges Radio och SVT tillsammans med Radiohjälpen samlar in pengar till en undangömd humanitär katastrof.

Tre programledare stängs in i en studio med glasväggar på ett torg i en svensk stad. Där inne står de under en vecka och olika gäster kommer till studion för att på olika sätt uppmärksamma årets tema.

I veckomagasinet medverkar infektionsläkaren och hiv-forskaren Anna Mia Ekström om de utmaningar som finns i kampen mot smittan som varje dag skördar 4000 liv. En sådan utmaning är att öka information om spridning till unga och berätta om den hiv-behandling som finns.

Uppskattningsvis 35 miljoner människor lever med hiv i världen. Smittan är särskilt utbredd i södra och östra Afrika. 70 procent av världens hiv-smittade bor där.

– Det största problemet är att många inte känner till att de bär på viruset. Majoriteten av de 35 miljoner smittade känner inte till att de bär på viruset. Och att testa sig är förstås första steget för att känna till att man är infekterad och då kan föra smittan vidare till partner och barn.

Musikhjälpens insamling

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".