Porträtt Annika Östman
Annika Östman. Foto: Charlotte Delaryd/Sveriges Radio

Hemlighetsfullt om föryngringspiller

Friskare på ålderns höst
4:26 min

Evig ungdom är kanske inte målet med forskningen, men väl ett friskare liv när vi blir äldre. Forskare anställda av Google letar just nu efter mekanismer i åldrandet som skulle gå att bromsa, men på föredrag med forskarna vill de inte avslöja några detaljer eller tidsplaner.

Förutom att Nobelpriset, som med sedvanlig pompa och ståt delades ut i onsdags, handlar Nobelveckan också om olika forskningspresentationer. Vetenskapsradions Annika Östman har varit på något som kallas för Nobel week dialogue, en serie föredrag och paneldiskussioner som i år hade temat forskning på åldrande.

– En av forskarna jag träffade, Cynthia Kenyon, som länge arbetat med forskning på åldrande vid UCSF, University of California, hon har värvats till Googels nya forskningsbolag, som arbetar med att förbättra åldrandet. Hon kunde berätta att de i stort vill komma åt ett friskare liv för äldre, men hon var hemlighetsfull om vad de gör och när de kan visa några resultat, säger Annika Östman. 

Kan du berätta om något annat som stack ut under de här dagarna?

– En sak, som fick mig att undra, var när en kvinna i 30-årsåldern kom in och sa att hon skulle försvinna ett tag och komma tillbaka som 80-åring. Jag tänkte att ok, nu är det någon fotoförvrängning eller så, men då kom hon in med världens utrustning som forskare på MIT har tagit fram för att göra det svårare att röra sig med bland annat tyngder på fötterna, handskar som försämrar fingerfärdigheten och glasögon som gör att man ser dåligt. Det här har de tagit fram för att enklare kunna bygga och formge till en äldre befolkning, säger Annika Östman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".