Tallskog. Fotograf: Hasse Holmberg/TT
Skogen kan bli plast. Fotograf: Hasse Holmberg/TT

Plast med skogen som råvara

Trä blir plast
6:01 min

En stor del av all plast som används i Sverige idag skulle kunna tillverkas av träden som växer i våra skogar i stället för olja, som i dag. Det hoppas både forskare och företagare, som nu lanserar begreppet närodlad plast.

– Nu ska vi gå in i affären och handla lite. Och här finns ju många förpackningar som är gjorda utav plast idag. Och här vill vi i framtiden byta den fossilbaserade plasten till biobaserad plast istället, Carina Lööf, inköpsdirektör på företaget Trioplast, som tillverkar förpackningar.

Blöjförpackningar, grönsakspåsar och bärkassar av plast det är knappast det här man ser framför sig när man går på promenad i skogen bland granar och tallar, men den tanken verkar inte alls främmande för Carina Lööf.

– Vi har även brödpåsar som det är stor förbrukning av ute hos alla konsumenter och alla livsmedelsföretag. Och även de är helt utbytbara mot de biobaserade produkterna, säger Carina Lööf.

Hur skulle den plasten vara då rent kvalitetsmässigt?

– Den skulle vara exakt likadan, säger Carina Lööf.

Det går att förvandla trä till plast genom att den cellulosa som en stor del av träden består av kan brytas ner till socker och jäsas till etanol. Från etanolen går det sedan att ta fram eten, som kan användas till att tillverka en av våra vanliga plastsorter: Polyeten.

– Som används i till exempel plastpåsar, säger Carina Lööf.

Plast av biologiskt material är visserligen något som används redan idag, men då brukar det vara plast som har tillverkats med sockerrör från Brasilien som råvara. Därför pågår det sedan i somras ett samarbete mellan flera företag i Sverige för att se om det istället går att tillverka plast från till exempel restprodukter från trä- och massaindustrin. Som en del av det här arbetet har det hållits ett seminarium i Stockholm med de olika företagen.

En av dem som var med där är Ylwa Alwarsdotter från SEKAB, som idag bland annat tillverkar biobränslen från etanol, och hon hoppas de ska veta i början av 2015 om det kan byggas en egen anläggning med plasttillverkning av trä-råvara.

– Arbetet med första steget i värdekedjan räknar vi med ska bli klart i vår och kanske senast till sommaren. Och sedan går vi in i nästa fas som är förprojektering om det här ser bra ut. Och en produktion från skogen och hela vägen uppskattar vi att det kan ta fyra till fem år. Det ska vara miljötillstånd och sedan så ska det börja byggas och sedan ska det köras igång produktion, säger Ylwa Alwarsdotter från SEKAB.

Det man behöver ta reda på för att veta om det är realistiskt med en sådan här anläggning, det kan enligt Ylwa Alwarsdotter vara att göra tillverkningen av plast från trä mera lönsam, till exempel genom att använda gaser som man kan utvinna under tillverkningsprocessen, och som inte behövs till själva plasten. Man behöver också fundera på var den nya anläggningen skulle kunna finnas.

– Vi tittar på ett antal platser i Sverige var det är mest optimalt, eftersom det ska ju transporteras ganska mycket material. Både in med ved, och det är vi ju duktiga på, men det är också gaser som ska säljas, typ biogas. Så en storstad skulle vara bra på så sätt, men då ska ju veden också tas dit. Sedan vore det ju en fördel om vi kan använda befintliga massabruk eller tidningspappersbruk eftersom utrustningen till stor del är en raffinör som till stor del finns i tidningspappersbruk idag, så vedgårdar, inmatning och allting är ju samma. Så det väger ju för det. Å andra sidan så väger ju kanske en kemifabrik där vi kanske har vätgasöverskott, och då kan vi göra mycket mer kemikalier. Så allt det här håller vi på och väger ihop. Det finns fyra olika sajter som vi tittar på och försöker optimera det här nu. Så det är inte klart vart det kan hamna, säger Ylwa Alwarsdotter.

Men även om det inte är bestämt än var en framtida anläggning skulle kunna ligga, så finns i alla fall själva tekniken för att tillverka plast av trä-råvara. Det säger Chalmers-professorn Hans Theliander som jobbar med kemiteknik inom skogsindustrin. Däremot tror han att det kan bli tufft ekonomiskt att konkurrera med oljan. Själv hoppas han snarare på att forska fram tillverkningsprocesser där man slipper den kostsamma etanol-tillverkningen för att få eten, utan istället kan få fram helt nya material.

– Kanske inte som vi kallar plast, men som skulle ha samma funktion som ett plastmaterial, säger Hans Theliander på Chalmers tekniska högskola.

Enligt Theliander är det här är forskning som har börjat komma under de senaste åren och det handlar om att bygga ihop nya material ganska direkt från de byggstenar som han kallar för "trädens naturliga polymerer".

– Det vill säga den cellulosa, hemicellulosa och lignin som finns i träet, säger Hans Theliander.

Det här är alltså en skillnad från polyeten-tillverkningen där man först delar upp cellulosa i mycket mindre bitar, men Hans Theliander menar trots det att polyeten-plast tillverkad från trä kan ha sina fördelar ibland.

– Polyeten är jättebra i vissa tillämpningar. En plastkasse är inte så dum egentligen. Vi kan ju göra papperskassar också, men plastkassar går ju inte sönder i regnet. Men sedan gör man ju väldigt mycket andra saker av polyeten också, som jag är ganska övertygad om att vi i framtiden kommer att kunna göra från de mer naturliga polymererna också. Det kan ju vara olika boxar, askar, pillerburkar och varför inte tangentbord och liknande saker. Så det är egentligen fantasin som sätter stopp där litegrann, säger Hans Theliander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".