dammsugare
Foto: Lovisa Haag

Tygfibrer med gift spolas ut i havet

Giftigt damm i vattnet
7:23 min

Mikroskräp, alltså mycket små bitar av till exempel plast, kan ställa till problem i haven. En källa till det här mikroskräpet är fibrer från våra textiler som lossnar vid tvätt och följer med avloppet ut i havet.

Fredrik Norén är forskare på IVL Svenska miljöinstitutet, som kartlägger det här skräpet. Han har räknat ut att det finns cirka 700 ton sådana här textilfibrer utspritt i havet längs den svenska kusten. Några material är bomull, ylle och fleece.

– Alla kläder vi har hittar vi i havet, säger Fredrik Norén.

Han skulle egentligen studera plankton. De där långa smala trådarna som han såg i mikroskopet var det ingen som brydde sig så mycket om, ända tills han började räkna och upptäckte att havet var fullt av textilfibrer.

– Vi hittade textilfibrer i de flesta marina djuren, säger Fredrik Norén.

Det forskarna nu vill veta mer om är hur textilfibrerna påverkar vattenmiljön. Eftersom fibrerna fungerar som magneter för kemikalier från reningsverken befarar Fredrik Norén att de transporterar gifter som sprids i havet. Det kan vara så att naturfibrerna innebär en större miljörisk än syntetmaterial eftersom kemikalierna frigörs och flyttar över i djurens fettvävnad när exempelvis bomull bryts ner i magen.

– Det är det första steget i näringskedjan och ekosystemet, säger Fredrik Norén.

Men det finns lösningar. I Göteborg har reningsverket satt in ett riktigt finmaskigt filter som effektivt fångar upp textilfibrerna innan de kommer ut i havet, en annan lösning är att hushållen sätter motsvarande filter vid avloppet föreslår Fredrik Norén.

– Det är en politisk fråga var man sätter filtret, säger Fredrik Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".