Eboladräkter i rum
Antalet smittade blev mycket färre än befarat. Riskmedvetenheten kan vara en förklaring. Foto: Abbas Dulleh/TT

Forskarnas ebolamodeller långt från verkligheten

"Fördomar bakom flagrant överskattning"
5:45 min

Ebola var ett hett ämne under hösten, och i höstas förutspådde forskare att nu i mitten på januari  skulle uppemot 1.5 miljoner personer vara smittade av ebola i Västafrika. Men riktigt så blev det inte. Enligt WHO handlar det om drygt 21 000 smittade och 8429 döda.

Annika Östman, medicinreporter här på Vetenskapsradion. Hur kunde forskarna räkna så fel?

– Det kan man verkligen undra. Dels var ju 1.4 miljoner en extrem siffran. Där utgick man från att det fanns ett stort mörkertal - så att om man hade två ebolasmittade som man kände till trodde forskarna enligt den modellen att man hade missat tre. Dels var den andra siffran 550 000 - men den utgick från att så många skulle smittas om inga insatser gjordes.

Det pratades mkt om att begravningar var en allvarlig smittkälla. Var det så?

– I vissa fall ja, och i andra inte alls. Vissa uppmärksammade begravningar med kända personer var tydliga smittkällor. Men i en artikel nyligen i Lancet visar det sig att knappt tio procent i Liberia smittades via begravningar. Det fanns andra mycket farligare ställen att vara på.

Som var då?

– På sjukhus, eller hemma om man hade en ebolasjuk i familjen.

1,5 smittade enligt modellerna. 21000 i verkligheten, flagrant. Vad var det mer som de så kallade modellerarna verkar ha missat i sina modeller ?

– Det allvarliga är att man kan skymta ganska fördomsfulla antaganden – som att ur ett västperspektiv annorlunda begravningar fick sådan stor uppmärksamhet och att folk inte skulle ändra sina beteenden.

Men människor beteende förändrades, helt rimligt. Vad kan man göra så att modellerna blir bättre?

– Jag tänker att här gäller det väl att man samarbetar över vetenskaperna - epidemiologerna, de matematiska modellerarna och antropologer, de sistnämnda som kan berätta mer om hur folk tänker och agerar. Sedan var det också ett extremt svårt läge att arbeta under i höstas. När folk dör på löpande band, och köar för att få komma in och bli isolerade för att inte smitta familjen, fanns det inte resurser eller var moraliskt försvarbart att ägna tid åt enkäter och formulär för att verkligen kartlägga folks beteenden. Många forskare fick snarare ställa in sina forskningsprojekt för att man riskerade att bidra till smittspridning. Så det var ett riktigt dilemma. Nu när saker och ting inte är lika explosionsartat verkar det som att mer grundläggande forskning kan vara på gång.

Och vad är det för forskning som ligger i startgroparna nu?

– Ja, i nästa vecka räknar Världhälsoorganisationen att man ska vara på gång med vacciner i de tre västafrikanska länderna, med start i Liberia.

Men de här vaccinerna är inte helt färdigtestade, är det kontroversiellt att redan nu gå ut å vaccinera?

– Jo, det är det. Att lyckas organisera det här på ett sådant sätt så att man verkligen kan följa resultaten är en extrem utmaning. Det är också osäkert, här testar man experimentella vacciner, så man faktiskt inte vet om de skapar ett tillräckligt skydd. Det kan ge en falsk säkerhet. Och dessutom kan det ge oönskade biverkningar.

Men i december stoppades ju ett av vaccinerna som prövades på friska i Schweiz - fortsätter man med det nu?

– Jo, men det är kontroversiellt. Man har kommit fram till att muskelvärken som inträffade hos några få inte var tillräckliga skäl för att stoppa det vaccinet.

Men hur kommer studierna att gå till?

– Eftersom det inte anses etiskt att göra forskningen på vanligt sätt har det här diskuterats mycket. I vanliga fall lottar man folk till olika behandlingar, och ger en grupp overksamma vacciner och den andra verksamma. Men det tycker man inte är moraliskt, med tanke på att sjukdomen är så dödlig. Istället väljer man nu tre olika modeller i de tre värst drabbade länderna.

I Liberia ska man testas tusentals personer med två olika vacciner och sedan ha en kontrollgrupp. I Sierra Leone testas också tusentals hälsoarbetare, men i en så kallad trappstegsmodell. Att alla som behöver får vaccin men med olika tidsföljd, och så hoppas man kunna se effekt så.

I Guinea kommer man att ge vaccin till de familjer och samhällen där man upptäcker att någon blivit sjuk av ebola.

När kommer vi att få resultat av det här?

–  De första fas 2-resultaten kan komma i april-maj, men mer troligt om ett halvår. Och då är frågan hur många smittade som finns, och om det kommer att vara möjligt att göra fas 3-studie där man verkligen fastställer om vaccinerna är effektiva eller ej.

Så det är inte säkert att det här landar i ett fungerande ebolavaccin?

– Inte alls, men förhoppningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".