Två forskare ser på en förkolnad skriftrulle som står i en genomskinlig cylinder.
1 av 2
Två av artikelförfattarna förbereder en skriftrulle för röntgen. Foto: J Delattre.
Den förkolnade rullen ser ut som en kolbit.
2 av 2
En av de förkolnade skriftrullarna från Herculaneum. Foto: D. Delattre/Bibliothèque de l'Institut de France.

Röntgen läser antika skriftrullar

Samtal om skriftrullarna från Herculaneum
3:34 min

Forskare har lyckats läsa bokstäver ur förkolnade skriftrullar, utan att behöva försöka rulla upp dem. Skriftrullarna hittades i den antika staden Herculaneum, som begravdes när Vesuvius fick utbrott år 79.

Herculaneum låg i nuvarande Kampanien i Italien. När vulkanen Vesuvius fick utbrott år 79 e.Kr. begravdes inte bara Pompeji av aska och annat material från vulkanen utan också andra städer i närheten, som Herculaneum.

På 1750-talet hittades ett privat bibliotek med skriftrullar i en av de antika villorna som grävdes fram i staden, fyllt med papyrusrullar som blivit förkolnade av den intensiva värmen från vulkanutbrottet. Med hjälp av en teknik som rullar upp dem försiktigt har forskare kunnat läsa en del av skriftrullarna, men eftersom de är så sköra har processen också förstört delar av dem.

Den nya tekniken som har testats använder sig av en speciell sorts skiktröntgen som kan känna av de små skillnader i hur röntgenljuset bryts som uppstår av att bläcket som texterna är skrivna med ligger cirka hundra mikrometer ovanpå papyrusen. Med hjälp av tekniken har forskarna lyckats läsa några enskilda bokstäver ur en av rullarna, och de tror att det borde gå att läsa alla rullarna på sikt.

Det är ett pussel att lyckas tolka skriftrullarna eftersom vissa delar är totalt förstörda. Forskarna får göra bedömningar och fylla i bokstäver och ord där de saknas. Dessutom är många bokstäver svåra att tyda; de är skrivna för hand och får en förvriden form av att vara på ett ihoprullat papyrus. Även med den nya tekniken är det alltså ett stort arbete att läsa texterna.

Papyrusrullarna som har kunnat läsas hittills, genom att de rullats upp, är skrivna på grekiska. Många innehåller texter av den grekiska filosofen Philodemus. Forskarna tror att det också finns ett andra privat bibliotek någonstans i villan som inte grävts ut ännu, där latinska skriftrullar förvarats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".