Kolbotten efter en resmila. Foto: Länsstyrelsen i Västmanland.
Kolbotten efter en resmila. Foto: Länsstyrelsen i Västmanland.

Fornfynd efter skogsbranden

Arkeologiska fynd i dagen efter skogsbranden i Västmanland
4:31 min

Den stora skogsbranden i Västmanland har lett till att fornlämningar kommit i dagen. Nu syns lämningar man inte tidigare känt till, kanske ända från stenåldern.

Länsstyrelsen gör en skadeinventering av redan kända lämningar och tror att man vid en nyinventering skulle kunna göra nya arkeologiska fynd ända ned till stenåldern, och har därför ansökt hos Riksantikvarieämbetet om två miljoner kronor för att utforska brandområdet.

– Det upptäcktes redan under själva brandskedet. Då såg man att en del av de här kolmilorna brann väldigt häftigt. När branden sedan lugnat sig och man flög över området, så såg man också kolmilorna som stora asköverlagrade ringar i landskapet. Så det var redan under brandskedet som vi förstod att det fanns mycket lämningar här, säger Kerstin Fogelberg, arkeolog på Länsstyrelsen i Västmanland.

I det 13 000 hektar stora brandområdet som sträcker sig över flera kommuner, fanns innan skogsbranden ett 60-tal kända lämningar från medeltidens bergsbruk och skogsbruk.

– Det rör sig om hyttlämningar, kolbottnar som är rester efter kolmilor, torplämningar och någon enstaka bytomt. Dessutom finns det väldigt mycket lämningar i området som inte är kända sedan tidigare, och som inte är registrerade och de kommer också fram. Lämningarna syns tydligt i landskapet, säger Kerstin Fogelström.

De lämningar man känner till är från ungefärligt 1100-tal. Nu hoppas man hitta ännu fler från den tiden, men framför allt ännu äldre lämningar, från stenåldern. Det finns tydliga tecken, säger Kerstin Fogelberg på länsstyrelsen i Västmanland.

– Det kan man delvis se genom höjdnivåer. Det har ju varit en havsvik som gått upp här i området. Och vi är inte långt från Västerfärnebo där det finns många kända stenåldersboplatser som ligger i jordbrukslandskapet. Det finns goda förutsättningar att hitta de här stenåldersboplatserna på grund av det har brunnit, säger Kerstin Fogelström och drar en parallell till en tidigare brand i Tyresta nationalpark där man efter en brand hittade 200 nya stenåldersboplatser.

– Fynden innebär att vi får helt ny kunskap om området, som vi inte haft tidigare, säger hon.

De kulturhistoriska fynden engagerar inte bara arkeologer och myndigheter utan även personer som drabbats av branden, säger Anna Onsten-Molander, också arkeolog på länsstyrelsen i Västmanland.

– Flera boende och även markägare ringer och berättar om lämningar, både kända och sådana som de känner till och som inte är registrerade. De är bekymrade att de ska bli skadade vid avverkningen och skickar in kartor och vill gärna att vi kommer ut och ser till att de bli skyddade.

– Det är ju väldigt roligt. Kulturmiljön är ju så viktig när man bor och lever, i synnerhet om man inte har skogen kvar som man kanske tidigare har upplevt, så har man de här punkterna ute i landskapet, säger arkeolog Anna Onsten-Molander.

Fornlämningar skyddas enligt Kulturmiljölagen och det påverkar till viss del skogsarbetet.

– Du får ju avverka men inte skada lämningen. Men det här är ju känt och sker inom allt skogsbruk. Lämningarna får ju ett skydd för att ej skadas, för att de ska finnas kvar. Men det hindrar ju inte skogsbruket.

Men det finns inte så väldigt mycket tid att spela på.

– Så snart snön har försvunnit i vår så kommer vi att sätta igång inventeringsarbetet. Det kommer att pågå april, maj. Sedan blir det slypåslag och det blir svårare att se fornlämningarna ute i marken, men vi vill också så snart som möjligt ha ett underlag att visa för markägarna, att det här finns i området, säger arkeolog Kerstin Fogelberg.

Så det brådskar?

– Det brådskar. Ja, det gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".