Porträtt Lars Werdelin
1 av 2
Lars Werdelin
Sabeltandad tiger med vit bakgrund och svartbruna fläckar.
2 av 2
Modell av en sabeltandad tiger, konstnärlig gestaltning. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Huliganbeteende kan ligga bakom utrotning av stora rovdjur

Lars Werdelins teori om Afrikas rovdjur
6:47 min

Många av Afrikas stora rovdjur försvann för 1,5 miljoner år sedan, och kanske var det så att de utrotades av förmänniskor.

De sabeltandade katterna är borta, de afrikanska björnarna är borta, vissa hyenor och jätteuttrar är också försvunna. Och de försvann samtidigt som Homo erectus begav sig ut på savannen i Östafrika. Lars Werdelin är professor i paleontologi på Naturhistoriska riksmuseet, där han är expert på de rovdjur som levt i Afrika under de senaste 7 miljoner åren. Hans teori är att det finns ett samband mellan förmänniskornas expansion och utdöendet av många stora rovdjur.

Lars Werdelin tror inte att utrotningen orsakades av jakt. Det finns inget som tyder på det i det arkeologiska materialet. Det skulle snarare handla om att Homo erectus helt enkelt betedde sig jobbigt för att kunna stjäla sabelkattens mat, och de mest sårbara specialiserade rovdjuren tynade sakta bort när de allt oftare blev utan mat.

Lejonen, leoparderna, geparderna och hyenorna i dagens Afrika som samexisterar med människor är bara en spillra av den artrikedom som fanns tills för 1,5 miljoner sedan. De afrikanska björnarna, jätteuttrarna och de sabeltandade katterna finns idag bara kvar som fossil på museer och bland datorskärmarna på paleontologernas kontor.

En invändning från andra paleontologer mot teorin är att utdöendet kan ha skett på grund av klimatförändringar, men Lars Werdelin menar att klimatet var ganska stabilt under perioden 2-1,5 miljoner år sedan.  

Det är dock oklart om det fanns tillräckligt många Homo erectus för att utrota rovdjuren och Lars Werdelin planerar att genomföra datorsimuleringar för att få en bild av hur många Homo erectus det kan ha behövts för att skada de känsligaste rovdjurstammarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".