Porträtt Erika Willander
1 av 2
Erika Willander. Foto: Gustaf Klarin/SR
Den så kallade Kulturkartan från senaste World Value Survey.
2 av 2
Den så kallade Kulturkartan från senaste World Value Survey.

Ryktet om sekulära svenskar kanske överdrivet

Svenskarna ändå extrema
5:17 min

I Sverige finns världens mest sekulära befolkning. Det berättade vi i Vetenskapsradion Forum i veckan, utifrån den globala intervjuundersökningen World values survey. Men sociologen Erika Willander som har doktorerat på hur man mäter religiositet, ställer sig tveksam till den slutsatsen.

– För den kulturkarta som man tagit fram för att beskriva skillnader mellan olika länders värderingar har faktiskt inte använt så många frågor om religion, säger Erika Willander.

Den värderingsdimension som kallas sekulär-rationell, som Sverige har mycket höga värden på, extremvärden faktiskt, används egentligen bara en fråga som direkt rör religion, menar Erika Willander.

– Man har frågat "om Gud är viktig i ditt liv". Utöver denna fråga är det instämmande med påståenden såsom "det är viktigt att barn lär sig vara självständiga och kreativa" och avståndstagande till att abort skulle vara oförsvarbart, att man känner en stor nationell stolthet och att man tar avstånd från att auktoriterer alltid bör lyssnas till som sammanstaget bildar dimensionen "sekulär-rationell". Alla de påståendena handlar ju inte entydigt om religion, säger Erika Willander.

I ena delen av kulturkartan finns nordvästra Europa och de nordiska länderna, och Sverige i en klass för sig. Andra änden av skalan domineras av afrikanska och muslimska länder. Om Sverige då inte skulle vara världens mest sekulära land, vad menar du att kartan visar?

– Den visar olika värderingar, det är helt klart. Men kanske inte också en skillnad mellan religion - icke-religion. Kanske kan man hitta ett annat, nytt namn för ytterligheten som nu kallas "sekulär-rationell", säger Erika Willander.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".