Oklar nota för kärnkraften

Atomnotan två år senare
6:38 min

Ekot rapporterade idag om att Sveriges miljöminiser Åsa Romson (MP) vill lägga ner kärnkraftverk genom att med avgifter göra dem olönsamma. Men branschen med statliga Vattenfall i spetsen stretar emot. För två år sedan granskade Vetenskapsradion just kärnkraftens kostnader - nu har vi uppdaterat beräkningarna.

Efter valet har miljöminister Åsa Romson lovat att reaktorer ska läggas ner under mandatperioden, och att detta ska ske genom att nya, hårdare regler gör det olönsamt att fortsätta köra de äldsta och minsta reaktorerna.

En viktig utgiftspost för kärnkraftverken är avgiften till den så kallade kärnavfallsfonden. Där samlas pengar in som ska täcka kostnaderna för att städa upp efter kärnkraften och gräva ner avfallet. För två år sen lät vi Strålsäkerhetsmyndighetens ekonomiska experter räkna på hur många öre varje kilowattimme kärnkraftsel borde betala till den här fonden, så att svenska folket inte riskerar att drabbas av en springnota. Så här sa ekonomen Peter Stoltz för två år sedan:

– Om man håller kvar dagens avgiftsnivå så kommer inte pengarna att räcka. Det finns en betydande risk för att den behöver bli högre än den är idag, säger han.

Strax före jul beslutade också regeringen om att nästan fördubbla avgiften till avfallsfonden - så att kärnkraften nu betalar 4 öre per kilowattimme. Vilket kostar kärnkraftsbolagen mer än en miljard om året. Men frågan är alltså om 4 öre räcker. För totalkostnaden för hela slutförvarsprojektet fortsätter att öka kraftigt. Sedan vår granskning har SKB nu kommit med en ny kostnadskalkyl. Den visar att kostnaderna på tre år har ökat med ytterligare 12 miljarder kronor.

En annan potentiell miljardsmäll som ytterligare kan driva upp avgiften till avfallsfonden, handlar om kostnaden för att riva kärnkraftverken.

I atomnotan visade vi att SKB:s kalkyler för vad de här rivningarna kommer att kosta ligger långt under vad andra länder, som redan har rivit, i slutändan fått betala. I inget annat land anser sig man sig kunna riva kärnkraftverk så billigt som i Sverige. SKB, som helt saknar erfarenhet av att riva ett stort kärnkraftverk, anser sig klara uppgiften till halva kostnaden mot vad USA gör. Efter vår granskning presenterade SKB nya beräkningar som de menar visar att deras siffror är trovärdiga. Ändå säger Strålsäkerhetsmyndigheten fortfarande idag att just vad gäller kostnaderna för rivningen av kärnkraftverken finns stora frågetecken.

Men det kanske allra största problemet för lönsamheten i de äldsta kärnkraftsreaktorerna beror på de mycket låga elpriserna som är just nu. Låga elpriser betyder små vinstmarginaler, eller till och med förlust för vissa anläggningar. Särskilt smärtsamt blir det för de minsta och äldsta reaktorerna. Sveriges fyra äldsta reaktorer ligger två av dom i Ringhals söder om Göteborg, och två i Oskarshamn på östkusten. Förra året stod de här fyra för mindre än 10 procent av Sveriges elproduktion. Alla fyra har dessutom hunnit fylla 40 år - det vill säga den ålder som de från början var tänkta att pensioneras vid.

Oavsett vad regeringen nu beslutar sig för har redan nedläggningen av åtminstone en reaktor inletts - Sveriges äldsta, Oskarshamn 1, som brottats med stora tekniska problem och miljarddyra reparationer. Där pågår nu förberedelserna för en nedläggning, men som ligger några år fram i tiden. Frågan nu är om Oskarshamn 1 kommer att få sällskap av ytterligare reaktorer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".