Filmkaraktärerna cyklar
I öppningsscenen i The Theory of Everything cyklar Stephen Hawking (Eddie Redmayne) I rasande tempo genom Cambridge. Foto: TT

Vetenskapsmän blir filmhjältar

Två filmer om forskarliv
3:13 min

Två filmer om vetenskapliga kändisar går på biograferna nu. En hade premiär för två veckor sen: The Imitation Game, om Alan Turing, kodknäckaren från andra världskriget. Den andra har premiär nu på fredagkvällen: The Theory of Everything, om fysikern Stephen Hawking, världsledande i sitt fält kosmologi och författare till flera populärvetenskapliga storsäljare - som lider av svår ALS sedan många år och knappt kan röra sig alls.

De här filmerna är både lika och olika.

Lika, för att vetenskapen bara flimrar förbi i dem. Man får inte just lära sig nåt om kodknäckandet respektive Hawkingstrålningen. Lika, för att man får sig till livs två välgjorda hjältesagor. Det är verkligen två fantastiska historier:

The Imitation game presenterar för oss Alan Turing, nördig och supersmart matematiker som under andra världskriget i Bletchley Park i England var en av dem som knäckte tyskarnas hemliga kod vilket hjälpte de allierade att vinna kriget, och samtidigt la han grunden för de datorer vi använder idag.

Han gör detta i största hemlighet så han blir ingen hjälte i sin livstid - tvärtom, eftersom det visar sig efter kriget att han är homosexuell, vilket vid den här tiden är brottsligt i England. Han tvingas till kemisk kastrering, mår dåligt, och det slutar med att han tar livet av sig. Han blir en hjälte först i våra dagar.

The Theory of everything handlar om Stephen Hawking från att han som ung student får en dödsdom: Du har ALS kommer att leva i bara två år till. Men så blir det inte. Hans flickvän stannar hos honom, de gifter sig, får tre barn och han lever än idag. Genom åren har han producerat prisbelönt vetenskap och skrivit en rad populärvetenskapliga böcker, samtidigt som han blivit mer och mer rörelsehindrad - nu kan han bara kommunicera med blinkningar, genom en speciell talapparat. Frågan uppstår förstås hur nära verkligheten filmerna ligger. Efter vad jag förstår är historierna mer eller mindre kraftigt friserade.

Det som gör filmerna olika är framför allt huvudpersonernas helt olika karaktär. Turing beskrivs tydligt som den typen av överbegåvad person som inte klarar mänskliga koder. Hawking däremot har massor av engelsk och akademisk humor.

Det som framför allt måste sägas om The Theory of everything är att Eddie Redmayne är helt fantastisk i rollen som Stephen Hawking. Han gestaltar Hawking från nyförälskad lite fumlig student, som får allt svårare att röra sig, genom olika stadier till den totalförlamade äldre mannen som inte kan röra nåt utom ögonen. Och ur de ögonen sprakar det, av liv och av humor.

Alan Turing görs av Benedict Cumberbatch. Båda är de nominerade till en Oscar för bästa manliga huvudroll. Jag säger bara: Eddie Redmayne ska ha den!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".