e-cigarett
1 av 3
E-cigaretten splittrar forskare. Foto: Erik Nylander/TT
Professor David Abrams vid Schroeder Institute och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health hoppas e-cigaretter kan rädda många nikotinister från rökdöden. Foto: Johan Bergendorff / SR
2 av 3
Positiv till e-cigaretter är professor David Abrams vid Schroeder Institute och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Foto: Johan Bergendorff/SR
Stanton Glantz vid skrivbord
3 av 3
Negativ till e-cigaretten är professor Stanton Glantz vid University of California. Foto: Johan Bergendorff/SR

E-cigaretten splittrar forskarkåren

Var femte svensk tonåring har testat e-rökning
5:23 min

Många länder, däribland Sverige, utreder just nu hur e-cigaretter ska hanteras. Samtidigt pågår en forskarstrid om de är en frälsning eller en förbannelse i kampen mot rökdöden.

Rökreklam är tillbaka igen i amerikansk TV, med e-cigaretter och de inriktar sig mot unga och säljer med kändisar, glamour och sex, rapporterar Sveriges Radios korrespondent Johan Bergendorff från USA.

Professor Stanton Glantz  vid Kaliforniens universitet i San Francisco, berättar om den aggressiva marknadsföringen.

– Det är som om jag åkt i en tidsmaskin tillbaka till 1970-talet, säger han.

Glantz är bland annat är känd för att ha avslöjat att tobaksindustrin under 30 år undanhöll att rökning orsakar cancer. Han är mycket skeptisk till e-cigaretter som de stora tobaksbolagen nu satsar massivt på globalt.

– Förbjud dem i Sverige tills vi vet hur farliga de är. Låt Storbritannien och andra länder som nu släpper de fria få göra sina misstag i stället, råder Stanton Glantz.

Användningen bland unga ökar snabbt, även bland grupper som vanligtvis inte brukar experimentera med rökning, enligt Glantz. Hur farliga är de då, dessa metallcylindrar med nikotinvätska blandat med propylenglykol och glycerin som värms upp av ett batteri så att det bildas ånga som man drar ned i lungorna för att få en snabb nikotinkick?

Ännu finns inte några stora vetenskapliga långtidsstudier kring e-cigarettrökningens effekter. De uppfanns av den kinesiske apotekaren Hon Lik för tolv år sedan, och det kommer hela tiden nya sorter. I flera undersökningar har ångan visat sig innehålla samma sorts cancerframkallande och hjärtpåverkande ämnen och tungmetaller samt lungirriterande partiklar som cigarettrök. Men oftast i betydligt lägre doser.

Stanton Glantz håller sig till försiktighetsprincipen och delar Världshälsoorganisationens hållning att de ska förbjudas inomhus, inga ungdomssmaker, ingen reklam eller påståenden om att de kan hjälpa till att sluta röka tills det är bevisat.

– Först om 3-4 år har vi tillräckligt mycket kunskap för att veta säkert om riskerna, enligt Glantz.

Hans bild är de inte är lika cancerframkallande som traditionella cigaretter, men skadar lungorna och hjärt-kärlsystemet nästan lika mycket.

Men det finns lika välmeriterade forskare i ett annat läger.

Professor David Abrams på Schroeder institutet i Washington och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health hoppas att e-cigaretter är det gyllene ägg som stoppar tobakscigaretter för alltid. Något som äntligen kan erbjuda snabba nikotinkickar och bolmande, men utan tjära och tusentals gifter från bränd tobak som dödar varannan rökare i förtid.

David Abrams är kollega till Stanton Glantz, och förut stred de tillsammans mot tobaksrökning. Nu är de nästan ovänner och tolkar alla studier olika.

David Abrams anser att det här bråket bara gynnar tobaksindustrin, som kan spela på osäkerheten och få kunder att röka båda cigaretter och e-cigaretter samtidigt. Det viktigaste är att få bort de livsfarliga cigaretterna, tycker Abrams som råder den svenska regeringen att behandla e-cigaretter på samma sätt som det svenska snuset, som han anser räddat livet på många nikotinister.

Mitch Zeller på USA:s livsmedels- och läkemedelsverk har den inte särskilt avundsvärda uppgiften att avgöra frågan i USA. Till sommaren hoppas han att det ska vara klart.

– Just nu är det vilda västern i många länder, utan säkerhetskrav där e-cigaretter exploderat och startat bränder, enligt Mitch Zeller.

Han hade precis som svenska Läkemedelsverket gärna velat att e-cigaretterna klassas som mediciner och att tillverkarna var tvungna att lämna in vetenskapliga bevis på effekt som rökavvänjningsmetod, men det stoppades i domstol.

Nu kommer e-cigaretterna i USA i stället att regleras under tobakslagstiftningen med stopp för försäljning till minderåriga, kvalitetskrav, varning för att nikotin är vanebildande, men fortsatt fritt fram för reklam och godissmaker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".