Mätning av vågor
1 av 2
mer damm än vågor interstellära rymden i hela vår galax. Foto: ESA/TT
Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion. Foto: SR
2 av 2
Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion, kommenterar gravitationsvågorna. Foto: SR

Firad sensation upplöst i damm

Platt fall för gravitationsvågorna inför öppen ridå
4:12 min

I veckan kom ytterligare resultat som pekar på att det inte var gravitationsvågor från universums födelse som upptäcktes för knappt ett år sedan, utan snarare damm i vår egen galax. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén kommenterar forskarnas reviderade resultat.

Den 17 mars 2014 small champagnekorkar och det talades om en av tidernas största fysikupptäckter och om nära förestående Nobelpris. Men efter stor uppmärksamhet i massmedia över hela världen kom efter bara två månader den första offentliga kritiken mot upptäckten från andra fysiker. 

– Det handlade om att man trott sig se gravitationsvågor från universums födelse. Och hade det stämt så hade man lyckats bekräftat en ledande teori om universums födelse, den så kallade inflationsteorin, att universum i sitt födelseögonblick genomgick en enormt snabb expansion. Det var det som många trodde att den här forskargruppen skulle få Nobelpris för, säger Ulrika Björkstén.

Men hur kunde det bli så är fel? Först jubel och sedan bara - damm!

– Ja, på ett plan kan man säga att det är en helt normal vetenskapliga process vi har bevittnat. En forskargrupp får resultat som de tror på och presenterar för sina kollegor, fysiker i andra forskargrupper som håller på med liknande saker. Sedan granskar kollegorna resultaten, hur man har kommit fram till dem, och så pekar man på svagheter. Har ni kollat det här? Har ni tänkt på det här? Och så går man tillbaka och dubbelkollar, gör nya experiment och väger samman alltihop igen.

– Och just inom den här typen av fysik är det extra viktigt med många kollar och frågor fram och tillbaka för att leta felkällor, eftersom det alltid handlar om indirekta mätningar. Det är ju ingen som ser några gravitationsvågor. I det här fallet var det krusningar i universums mikrovågsbakgrund som man tolkade som gravitationsvågor. Och de här krusningarna visar sig nu bero på att damm i vår egen galax förvränger bilden i forskarnas teleskop.

Men undergräver inte det här tilltron till vetenskapen när man först får höra att det är klang och jubel och sedan att allt ihop är fel?

– Det som är nytt, och särskilt påtagligt inom fysiken, är att den här diskussionen mellan kollegor numera förs inför öppen ridå. I det här fallet hade forskarna presskonferens innan deras resultat granskats ordentligt av andra forskare. Och att det gjorde så beror nog delvis på att just fysiker numera nästan alltid lägger ut sina resultat på nätsajten arXiv för öppen granskning av sina fysikerkollegor innan de publiceras i en vetenskaplig tidksrift.

–  Så resultaten blir offentliga i ett mycket tidigare skede än vad som var vanligt förr. Och då får vi följa med i hela den här berg- och dalbanan när resultaten sedan diskuteras bland fysiker. Och det är väl ganska roligt att vi bjuds in att vara med på hela resan kan jag tycka. Samtidigt  innebär det förstås att fysiken får väldigt mycket publicitet, lite av ett PR-trick får man nog säga att det är också. Så det har både vi här på redaktionen och våra lyssnare förstås anledning att tänka på nästa gång ett nytt förmodat fysikgenombrott släpps på det här sättet. För det kan vi nog räkna med att det kommer att göra, säger Ulrika Björkstén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".