Foto: Paolo Giovannini/TT.
GMO-odling. Foto: Paolo Giovannini/TT

Passiv rödgrön hållning kring GMO

Bucht: Besked inom kort
2:09 min

Idag är det åttonde gången som Sveriges representant i EU:s GMO-kommitté avstår från att rösta om en ny genmodifierad produkt. Den här gången gäller det en sojaböna framtagen av Monsanto.

Som vi berättat om tidigare i Vetenskapsradion har de politiska partierna starkt skilda åsikter om genmodifiering. Folkpartiet har en i grunden positiv syn på den moderna växförädlingen medan Miljöpartiet intar en betydligt mer skeptisk syn på genmodifiering.

Det här verkar ha lett till en intern splittring inom den rödgröna regeringen vad gäller genmodifierade organismer. Och ytterligare en gång kommer nu Sverige att lägga ned sin röst om en ny GMO-produkt i Europa. Den rödgröna regeringen har inte kommit överens, skriver tidningen ATL, Affärstidning för lantbruket.

Sveriges passiva hållning i godkännandefrågor för genmodifierade livsmedel och foder har gällt sedan den rödgröna regeringen tillträdde. Innan dess följde både borgerliga och socialdemokratiska regeringar den vetenskapliga expertisens råd.

Eftersom den nya regeringen inte lyckats enas om en gemensam linje lägger nu Sveriges representant i EU:s GMO-kommitté ned sin röst om en ny sojaprodukt.

För att förstå regeringens hållning har Vetenskapsradion varit i kontakt med Miljödepartementet, men besked dröjer.

– Vi diskuterar frågan och kommer snart presentera regeringens hållning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Vad är problemet?

– Det finns vissa olika uppfattningar kring det här, men vi är en nytillträdd regering och detta är ett viktigt område där vi vill ha en klar och tydlig linje.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".