IVF-behandling under mikroskop
Kontroversiell IVF-behandling kan bli tillåten i Storbritannien. Foto: Ben Birchall/TT

Barn med gener från tre föräldrar

2,001 föräldrar
5:30 min

Brittiska underhuset har röstat för ett godkännande av så kallat mitokondriebyte. Det skulle innebära att barn kommner att födas med genetiskt material från tre föräldrar.

I cellernas mitokondrier kan det finnas svåra ärftliga sjukdomsanlag. Mitokondrier ärvs från mamman och om en kvinna bär på sjukdomsanlag i sina mitokondrier är det möjligt att byta ut mitokondrierna.  Eller rättare sagt att ta ut den blivande mammans kromosomer ur hennes ägg och sätta i dem i ett donerat ägg från en kvinna där kromosomerna tagits bort, men där mitokondrierna som inte bär på sjukdomsanlag lämnas kvar.

Konsekvensen blir att en liten del av barnets arvsmassa kommer från äggdonatorn.

Innan ett mitokondriebyte blir godkänt i Storbritannien måste även överhuset säga ja.

Men Vetenskapsradions Camilla Widebeck tycker inte att man kan tala om tre föräldrar eftersom det är så liten andel av generna som kommer från mitokondrierna. Kanske kan man dock ändå säga att barnet har drygt två föräldrar, i storleksordning 2,001 föräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".