blommor och lusthus
Insekter trivs bland städernas prunkande blommor och växter. Foto: Keith Roy Miller/Public Domain

Blommor i stan drar bin från landet

Stadsträdgårdar med blommor och bin
3:21 min

Brittiska storstäder har blivit hem för fler vilda bin än den omgivande landsbygden, enligt en studie som presenterades i veckan.

Det som gör städerna attraktiva är bland annat trädgårdar där det finns planterade blommor och träd som bina gillar, hävdar forskarna.

Riccardo Bommarco som är professor på institutionen för ekologi på SLU, är inte jätteförvånad över de brittiska resultaten.

-Det finns många resurser i stadsmiljön som kan stötta pollinatörer.

-Resurser?

-Ja, boplatser och blommor som de kan äta från.

Utanför staden, i ett intensivkultiverat modernt odlingslandskap med stora monokulturer kan det råda brist på både blommor och bopltser.

Kunskapen om hur insekter trivs i svenska städer är inte så god, enligt Riccardo Bommarco. Men han känner till en svensk studie på humlor som visar att artmångfalden av humlor är större på landsbygden.

Precis som de brittiska forskarna understryker Riccardo Bommarco de privata trädgårdarnas betydelse för de pollinerande insekterna.

Läs den brittiska studien i Proceedings of the Royal Society of London B 
DOI: 10.1098/rspb.2014.2849 Published 11 February 2015

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".