Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion. Foto: SR
Ulrika Björkstén, Vetenskapsradion, är på plats i San José. Foto: SR

AAAS: Big data och samlad kunskap under vetenskapsfestival

Ulrika Björkstén rapporterar från Kalifornien
4:06 min

Hundratals presentationer, tusentals besökare. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén besöker världens största vetenskapsfestival, AAAS. 

I över 150 år har AAAS – The american association for the advancement of science – varit en mötesplats för forskare och den forskningsintresserade allmänheten. 

Det är ett tvärvetenskapligt möte där forskare kan skaffa sig koll på den senaste utvecklingen inom kollegornas fält  och samtidigt en möjlighet för alla oss andra att lyssna på, mingla med och ställa frågor till vetenskapare från hela världen.

För AAAS är långt ifrån en intern amerikansk angelägenhet. Det årliga mötet ambulerar visserligen uteslutande mellan nordamerikanska städer - i år är vi i San José i norra Kalifornien, vid den milda San Fransisco-bukten, en kontrast till förra året då det var snöstorm i Chicago som gällde. 

Men oavsett var på den amerikanska kontinenten mötet hålls, vallfärdar troget såväl forskare som journalister från hela världen hit när det är dags. Inte minst från Sverige. 

Redan på flyget från Köpenhamn till San Fransisco dök de de kända ansiktena upp, en svensk professor där, en vetenskapslobbyist där. De flesta stora medier skickar medarbetare varje år, antalet svenska journalister brukar kunna räknas i tiotal.

Kritiker säger att AAAS-möten under senare decennier alltmer utvecklats till en mediacirkus, ett väloljat maskineri med pressmeddelanden och presskoferenser, och med forskare som med stora åthävor släpper nya resultat just här för att det ska få så stor uppmärksamhet som möjligt. Men stannar man bara upp lite grann ser man att det finns något annat under cirkusens yta. För här pågår också en mängd riktiga och viktiga seminarier, möten där experter och lekmän har möjlighet att diskutera vår tids stora utmaningar och möjliga lösningar.

I år är det övergripande temat för konferensen "big data". Man kunde knappast ha valt ett mer passande ämne, där vi befinner oss mitt i hjärtat av Silicon Valley.

Olika aspekter av informationshantering har helt revolutionerat vår möjlighet att hantera stora datamängder och förändrat såväl samhället som vetenskapen.

Idag handlar det om cybersäkerhet och internets framtid, på lördag läggs fokus på spridningen av smittsamma sjukdomar och hur datainsamling kan hjälpa oss förebygga epidemier, både genom vaccinationsprogram och informationskampanjer. På söndag är huvudspåret hur de allt mer detaljerade bilderna av jordklotet kan hjälpa oss förstå klimatförändringar och urbaniseringens konsekvenser.

Samtidigt pågår parallella seminarier och diskussioner om allt från lingvistik via byggnadskonst till hur de stora datamängderna i modern gen- och proteinsekvensering kan hjälpa oss hitta skräddarsydda mediciner för olika patienter och hur nästa generation partikelacceleratorer kan se ut.

Och sammantaget blir en bild väldigt tydlig. I dessa internettider, då all information egentligen finns en enkelt knapptryckning bort, har vårt behov av att mötas och prata med varandra inte försvunnit, kanske snarare till och med vuxit. För hur kan man annars förklara alla dessa tusentals människor som flugit hit från världens alla hörn för att lyssna och prata?

Att kunskap är så mycket mer än information är väl den enklaste förklaringen. För information kan bara integreras till kunskap inom en människa. Och för att lyckas med det behöver vi alldeles uppenbart träffas och prata och inspirera varandra. Själv kastar jag mig nu ut i vimlet, och hoppas på mångaa aha-upplevelser de närmaste dagarna att ta med mig tillbaka till redaktionen i Uppsala och till alla er som lyssnar på Vetenskapsradion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".