Socialstyrelsen vill ha mer kunskap om avföringstransplantation

Socialstyrelsen vill ha mer fakta
4:24 min

I Vetandets värld i veckan har vi hört forskare som vittnar om ett ökat bruk av avföringstransplantation som ett sätt att bota patienter som är drabbade av mycket svår diarré.

Personer som har fått ekosystemet i sin tarm utslaget som en bieffekt av antibiotikabehandling och därefter fått tarmen koloniserad av bakterien Clostridium difficile, med diarré som följd. De personerna kan bli diarréfria om de får frisk avföring inplanterad, insprutad, i tjocktarmen eller tunntarmen från en donator.

Enligt flera experter Vetenskapsradion pratat med fungerar behandlingen bra, men trots det vill Socialstyrelsen inte rekommendera avföringstransplantation. 

Förklaringen är att kunskapsläget är för dåligt för att Socialstyrelsen ska kunna ge nationella rekommendationer om avföringstransplantation, menar Inger Andersson von Rosen som är sakkunnig läkare på smittskyddet på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".