Hopp om bot för jordnötsallergiker

3:13 min

Ny forskning visar att det kan vara möjligt att förebygga uppkomsten av jordnötsallergi hos barn, och kanske också lyckas bota dem som redan utvecklat allergin.

Fallande puls, svårt att andas och i slutänden medvetslöshet. Ja, det är de extrema reaktioner som till exempel jordnötsallergiker kan få.

Edna Svärd har varit allergisk mot nötter så länge hon kan minnas, och hon ingår i den procent av Sveriges befolkning som är allergisk mot jordnötter.

– Det svåraste är den här ångesten som det innebär att leva med en så här stark allergi. Varje gång jag äter vet jag att det kan kosta mig livet om någon har gjort ett misstag med maten, säger hon.

Men en brittisk studie visade i veckan att just jordnötsallergi skulle kunna förebyggas genom att låta små barn äta mat som innehåller jordnötter. En annan studie visade att forskare lyckats hitta vissa gener som verkar ge en ökad risk för att utveckla jordnötsallergi. Forskningen visar att det är mer än bara ärftlighet som spelar in när det gäller utvecklandet av allergier, menar Erik Melén som är docent vid institutionen för miljömedicin vid Karolinska institutet.

– Det här visar verkligen att vi både har ärftliga faktorer, men också miljöfaktorer som vi kan påverka. Jag tror det kommer komma studier ganska snart där vi kombinerar den här genetik och vetskapen om att vi kan påverka genom att introducera jordnötter i kosten tidigt, säger han.

Att introducera jordnötter i kosten tidigt hos barn gör att deras immunsystem vänjer sig vid jordnötterna. Immunsystem hos barnen utvecklar därför inga allergi-antikroppar mot proteinet som finns i jordnötterna utan vänjer sig och immunsystemet lär sig att inte reagera på proteinet i jordnötterna.

Men exakt varför sådana här extrema allergireaktioner uppstår hos vissa människor, men inte hos andra, vet inte forskare idag. Kanske kan de vara en bit på vägen att försöka få ett bättre grepp om hur man skulle kunna förebygga och kanske bota de här extrema reaktionerna.

Caroline Nilsson är barnläkare och forskar på allergier på Södersjukhuset i Stockholm. Hennes forskning går ut på att just försöka hitta en metod att bota de som redan drabbats av matallergier. I en av hennes studier finns en grupp med tonåringar som har kraftig jordnötsallergi.

– De studier som tidigare är gjorda har man kunnat se att många har utvecklat en tolerans mot jordnötter men det är oklart hur långvarig den här toleransen är. Det vi försöker göra är att försöka förändra immunsystemet från det allergiska svaret till ett mera normalt svar på mat, till exempel jordnötter, genom att ge ett läkemedlet som trycker ner den allergiska reaktionen, säger Caroline Nilsson.

Vi har drygt 20 stycken ungdomar som är med i studien. En av dem har nu tagit bort läkemedlet och hon äter fortfarande tio gram jordnötter varje dag, säger Caroline Nilsson.

Caroline Nilssons forskning kan ge hopp om att i framtiden kunna bota olika matallergier. För Edna Svärd skulle en framtid utan jordnötallergi betyda oerhört mycket.

– Det står högst på min önskelista alla dagar av året och hitta ett botemedel mot det här. Om det är kostnader så skulle jag skuldsätta mig och om är det hälsorisker med biverkningar är jag beredd att ta dem, för att det skulle vara en så fantastisk möjlighet att slippa allergin, säger Edna Svärd.