Robert Lustig i hemmamiljö
Professor Robert Lustig UCSF har skrivit bästsäljande böcker och har en miljonpublik på Youtube. Foto: Johan Bergendorff/SR

Nya kostråd ska hejda fetmaepidemin

6:46 min

Det pågår en global fetmaepidemi där mer än två miljarder på jorden numera är överviktiga eller feta. Följdsjukdomarna av för mycket mat och stillasittande är en av de främsta dödsorsakerna världen över. För att möta utmaningen har Världshälsoorganisationen precis släppt uppdaterade kostråd, där max 10 procent av energiintaget får komma från tillsatt socker, och rekommenderar till och med att vi minskar ned till fem procent för tändernas skull. 

Jag tar trapporna upp till professor Robert Lustigs gulrappade villa som ligger med magnifik utsikt uppe på en av San Fransiscos många kullar. Han blev viral 2009 med sin föreläsning på Youtube, den bittra sanningen om socker som hittills setts av mer än 5 miljoner människor. Vi slår oss ned vid öppna spisen. Han ber mig att inte fotografera honom så att hans blygsamma kulmage syns.

Förutom att forska om hur stora mängder tillsatt fruktsocker i maten ställer på ända hela ämnesomsättningen och är en avgörande orsak till barnfetma, driver Robert Lustig också opinion mot livsmedels- och läskföretagen. Dessutom behandlar han överviktiga barn och ungdomar på Kaliforniens universitets fetmaklinik i San Fransisco. En del barn väger över 150 kilo, men när föräldrarna får höra vad som krävs av dem så backar vissa.

De måste göra sitt hem säkert för barnen, bort med läsk, godis och chips. In med riktig mat istället, förklarar Robert Lustig. Fiberrik frukt och grönt och magert kött. Problemet med de stora mängder tillsatt socker och raffinerade kolhydrater som livsmedelsindustrin stoppar in i sina produkter är att det är svagt beroendeframkallande, eller kan åtminstone skapa samma typ av begär som missbrukare känner för sina droger, enligt Lustig.

Redan spädbarn accepterar omedelbart allt sött i munnen eftersom det betyder att något inte är akut giftigt. Livsmedelsindustrins labb har hittat sätt att kidnappa våra stenåldershjärnor och tillverkar skräpmat och drycker vi inte kan motstå, hävdar Robert Lustig.

Ämnesomsättning förvrids så att vi inte känner mättnadssignaler längre. Hjärnan tror att vi svälter trots att vi är övergödda. Men så snart barnens insulinnivåer tas ned mot normala värden, med hjälp av nyttig mat och mediciner, får de ork att börja röra på sig igen och börjar gå ned i vikt.

Idag är mer än 70 procent av USA:s befolkning överviktig eller fet och var tionde invånare har typ två diabetes. Ännu värre är det i Mexiko, och många andra folkrika länder är snart i kapp, Indien och Kina till exempel. Enligt USA:s riksrevision kommer landets statliga sjukvårdsprogram kollapsa om 10 år om inte utvecklingen bryts.

Inget lands sjukvårdssystem klarar i längden av att betala för all hjärt-kärlsjukdom det här leder till, all cancer och typ 2-diabetes med i värsta fall amputationer, blindhet, njursvikt och dialys.

Idag har var tredje amerikan fettlever, sådant man bara såg hos grava alkoholister förut. Robert Lustig jämför med en amerikansk köttbit som är så marmorerad av insprängt fett att den går att skära med smörkniv. Så ser Robert Lustigs barnpatienter ut inuti av allt socker de ofrivilligt vräker i sig. Därför välkomnar han Världshälsoorganisationens nya kostråd att max 10 procent av de dagliga kalorierna får komma från tillsatt socker, vilket är rejält svårt att klara eftersom nästan all industrimat och dryck innehåller mer än så.

Men WHO har ingen makt, så om politiker och industrin struntar i kostråden så kommer de inte betyda nått enligt Robert Lustig. Själv hoppas han att fler länder ska följa i Mexikos spår och införa extraskatt på skräpmat och läsk. I Mexiko saknas dricksvatten på många ställen och eftersom Coca Cola var billigare än flaskvatten, så är det inte konstigt att folk kunde dricka flera liter läsk om dagen och till och med ge bebisar cola i nappflaskan och därmed bli det fetaste folket i världen. Vad som nu behövs globalt är att politiker börja subventionera nyttig mat i stället och få folk att ändra matvanor. Att vinna kriget mot fetmaepidemin kommer att ta tid avslutar Robert Lustig.

När WHO för mer än 10 år sedan första gången kom ut med råd om att minska på sockret i maten tog livsmedelsindustrin i USA till vapnet att kräva minskade anslag till FN-organet och lyckades. Den här gången verkar fler företag inse att de måste se till att kunderna överlever och WHO:s näringschef Francesco Branca påpekar på telefon att man redan har 20 länder med sig, däribland Sverige, på ett maxtak för 10 procent tillsatt socker per dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista