Otto Cars
Otto Cars är mycket bekymrad över situationen kring den ökade antibiotikaresistensen. Foto: Charlotte Delaryd/SR
Veckomagasinet 20 november

Sista antibiotikan hotad

Resistenshot, radikalisering och gentester
40 min

Ett av de sista läkemedlen som bakterier inte har utvecklat motståndskraft mot riskerar nu också det att bli verkningslöst. Nya forskningsresultat från Kina visar på en mekanism där resistens lätt och snabbt kan överföras direkt mellan bakterier.

Det handlar om bakterier som nu har blivit motståndskraftiga mot den sista gruppen antibiotika man haft att ta till - polymyxin. Det är extra allvarligt att den här resistensgenen sitter i en så kallad plasmid, en liten DNA-slinga som kan röra sig fritt mellan olika bakteriesorterna. I stället för att resistensens gener sprids i en sorts bakterier när cellen delar sig, så kan plasmiden även hoppa över till andra sorters bakterier. Otto Cars, som grundat det internationella nätverket mot antibiotikaresistens React, berättar varför han är mycket bekymrad över utvecklingen.

I vetenskapsradions veckomagasin hör vi också om att radikaliseringen av unga till islamistiska extemister kan gå på bara några veckor, om att gentest inte hjälper för att se vilken sport dina barn ska satsa på, och om orsaken till att kaffe sätter fart på magen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".