Bildkollage med Pluto, Tomas Lindahl och Klotets medarbetare i Paris. Foto: Nasa/SR
New Horizons bilder av Pluto och Charon (Foto: NASA), Nobelpristagaren Tomas Lindahl och bevakning av klimatmötet har uppmärksammats under 2015. Foto: SR
Veckomagasinet

Årskrönika: Vetenskapsåret 2015

Tillbakablick på genombrott och spännande händelser
40 min
I vår årskrönika blickar vi tillbaka på vetenskapliga genombrott som genkniven med det lite knepiga namnet CRISPR, New Horizons expedition till Pluto och så äter vi kalvlever med en Nobelpristagare.

Vetenskapsåret 2015 handlade också om fysikstjärnan Stephen Hawking som besökte Stockholm och fick tusentals att vallfärda till en föreläsning om svarta hål. Vi får också höra Hans Rosling prata om ebolavaccin, och så blickar vi tillbaka på klimatmötet i Paris. Vad kom förhandlarna fram till egentligen? 

Det blir också välkända tongångar som "Mama! Oh-oh-o-oooh I don't want to die..." Under året fyllde nämligen låten Bohemian Rhapsody 40 år - och såklart kan man forska på Queens speciella sound.

2015 var också året då neurologen och författaren Oliver Sacks gick ur tiden. Han skrev bland annat Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt, en bok full av fallbeskrivningar. Han var också programledare Lena Nordlunds idol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".