porträtt
Michael Fassbender i huvudrollen som den karismatiska Steve Jobs. Foto: Universal Pictures/TT

Datorbråk och relationer i ny film om Steve Jobs

4:40 min

Idag, fredag, har spelfilmen Steve Jobs premiär på bio. Det är den andra  filmen på bara tre år, vilket kanske säger en del om ställningen för Apple-ikonen som gav oss lättanvända datorer på 1980-talet.

Han har varit död i över fyra år men hans arv lever vidare i mobiler och surfplattor.

Filmen är en sorts dramadokumentär men med rätt fri tolkning av vissa händelser. Den har beskrivits mer som en målning än ett fotografi med fokus minst lika mycket på det personliga, som datorutveckling och det stora företagsbråket på 1980- och 1990-talet.

Så vad tycker de som är riktigt datorintresserade om en sådan film?  Vår teknikbevakare Per Gustafsson har följt Steve Jobs hela karriär. Och han gick på bio med teknikjournalisten Joel Westerholm från datortidningen M3, som var ungefär ett år när den första macen kom.

– Gripande och bra film med bra dialogen, summerar Joel Westerholm som också beskriver den som ett drama med något yviga tolkningar av sanningen.

Hör mer i ljudklippet ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista