Montage gravitationsvågor och Einstein
Einstein förutspådde gravitationsvågor för 100 år sedan. Montage: Nasa/Caltech/Public Domain
12/2

Einsteins gravitationsvågor – början på en ny era?

Om gravitationsvågor, Macchiarini och finurliga bostäder
45 min
Stora applåder bröt ut på en presskonferens i veckan när forskare berättade att de har lyckats hitta gravitationsvågor. Det talas nu om att det kan vara början på en helt ny era inom fysiken.

Det är forskare vid LIGO-observatoriet i USA som menar att de har hittat gravitationsvågorna, som förutspådde Albert Einstein för 100 år sedan.

Det är första gången man har kunnat bekräfta att hans förutsägelse var riktig. Forskarna har sett svarta hål som har kraschat in i varandra och sänt ut de här vågorna, och det har man inte tidigare kunnat se.

Det här beskrivs som ett enormt stort genombrott. Kan gravitationsvågor observeras, skulle man också kunna hitta helt nya saker ute i rymden.

Veckomagasinet fortsätter också att följa fallet med den omstridde KI-kirurgen Macchiarini.

Och så handlar det om de nya studentbostäderna på Kungliga tekniska högskolan, KTH. Det ska både bli ett forskningslabb med och ett hem för studenter, och forskningen kan komma att hämta en del inspiration från Kalle Ankas husvagnssemester.

Programledare är Lena Nordlund


Mer material om gravitationsvågorna:

Webbplatsen med all data från observationerna

Forskningsartikeln finns här


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".