"Nog svårt att hitta forskare som tycker det är en bra idé"
1 av 2
Forskaren Ben Kenward om ett eventuellt Brexit. Foto: SR
EU-flagga och brittisk flagga.
2 av 2
Vilken väg väljer Storbritannien. Valet kan komma att påverka europeiska samarbeten inom forskningen. Foto: Frank Augstein
26/2

Storbritanniens vägval – hur påverkas forskningen?

45 min
Hur påverkas forskningen om ett så stort forskningsland som Storbritannien lämnar EU? Hur mår nyanlända i Sverige? Det reder vi ut i dagens veckomagasin. Vi firar också en flitig satellit.

Ett eventuellt brittiskt utträde ur unionen diskuteras just nu, men forskare som vi pratat med säger att det finns en stor osäkerhet inför vad som i så fall skulle kunna hända med finansiering och samarbete.

Ben Kenward är lektor vid Oxford Brookes University. Han har forskat i Sverige men har precis flyttat tillbaka till sitt hemland. Möjligheten till en så kallad Brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU, har nu fått honom att låta bli att söka nya forskningspengar från EU.

– Jag har bestämt att inte göra det. Jag blev rädd att om Storbritannien går ur EU skulle ansökan vara förgäves om vi inte blir giltiga att få pengar längre.

Veckomagasinet handlar också om att den psykiska hälsan och levnadsvillkoren för flyktingar och asylsökande i Sverige ska kartläggas. Under veckan har en enkät skickats ut från Röda korsets högskola till 4000 syrier. Syftet med enkäten är att öka kunskapen för att kunna förbättra integrationen i samhället.

Vi har också gått på födelsedagskalas för att fira en ovanlig tonåring. Satelliten Odin skulle bara vara i gång i två år när den sköts upp 2001, men i veckan samlades forskare och ingenjörer i Kista för att fira satellitens 15-årsdag.

Programledare är Lena Nordlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista