Skidåkare i starten
Folkfest i fädrens spår...men förr var bra glid livsavgörande. Foto: Nisse Schmidt/TT
Veckomagasinet 4/3

Drömmen om glid på lek och allvar

45 min

Veckomagasinet tar sats inför Vasaloppet genom att berätta om den historiska betydelsen av bra glid. Vi pratar också om hjärtsvikt, snällhet och drömmen om att få gräva upp monsterskepp i Stockholm.

Vasaloppsveckan pågår och många slipar vallatekniken för snabba spår. Men lek och fritid för oss idag var stort allvar förr i tiden. Historikern Fredrik Charpentier Ljungqvist berättar om betydelsen av att ha bra före på snön historiskt sett.

– I norra och mellersta Skandinavien var ett gott snötäcke med gott glid väldigt betydelsefullt för transport av varor, och även människor, under vinterhalvåret, säger han.

Slädtransporter var till exempel viktiga för bondehandeln, och man höll marknader i mars när ljuset var tillbaka men snön låg kvar. Först när järnvägen och motorfordonen kom blev vintern mer av en belastning än en tillgång.

– Man måste ha snöplogar och i städerna måste man transportera ut all snö som man skottar.

Veckomagasinet handlar också om hjärtsvikt som är en av våra dödligaste folksjukdomar, om drömmen att få gräva upp 1500-talets monsterskepp i Stockholm, och om tekniken som avslöjar om du är snäll på riktigt eller bara beräknande.

Programledare är Sara Sällström.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista