Becoming a man Antony di Vittorio
1 av 2
Antony di Vittorio i mitten grundade det kbt-inspirerade Becoming A Man-projektet. Här med alla nya ledare som utbildas. Foto: Lena Nordlund
Julia Quinn
2 av 2
Julia Quinn, forskningsledare på University of Chicagos Crime Lab. Foto: Lena Nordlund
Dödskjutning på universitetet satte fart på brottsforskning

Kraftig minskning av våldsbrott om unga får förebyggande kbt-program

8:35 min

Ett förebyggande program, inspirerat av kognitiv beteendeterapi, har visat sig väldigt effektivt för att minska våldsbrottsligheten i Chicago. Bland unga tonårskillar i riskzonen blev det 44 procent färre arresteringar efter att de gått programmet.

Julia Quinn är forskningsledare på University of Chicagos Crime Lab där studien gjordes.

– Efter ett år såg vi att deltagande i vårt program, en timme i veckan under skolåret, minskade arresteringar med 44 procent, säger hon.

I studien deltog totalt  2 700 unga killar mellan 13-16 år, vilka lottades in i två grupper. Hälften fick följa det kbt-inspirerade programmet och hälften deltog som en kontrollgrupp. De som följt det kbt-inspirerade programmet arresterades 44 procent färre gånger än de i kontrollgruppen, ett resultat som slog forskarna och Chicagopolitikerna med häpnad.

Det var efter att en student sköts ner inne på University of Chicagos område som universitet beslutade att satsa på forskning om brottsprevention.

Och i forskarnas genomgång av dödligt våld i Chicago fann de något som överraskade. Det vanligaste orsaken var inte uppgörelser mellan kriminella gäng, vilket hade varit en vedertagen sanning, utan det handlade om tjafs och småbråk, sånt som i de flesta städer bara skulle gett en blåtira - men som i Chicago i stället ofta slutade med ett dödsfall.

Just därför valde forskarna att studera ett kbt-program som tränar unga i att inte vara så impulsstyrda, säger Julia Quinn.

– Det uppmuntrade ungdomarna att ta det lugnt, ta ett steg tillbaka och tänka innan de agerade, säger hon.

Och efter ett år med det programmet var skillnaderna alltså tydliga.

Nu studerar forskarna om de positiva resultaten håller i sig också efter att de unga lämnat programmet. Resultaten är preliminära men det ser lovande ut, säger Julia Quinn.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista