Michail Tonkonogi vid bassängen
1 av 2
Programledare Lena Nordlund fick sätta stopp för sina negativa tankar när idrottsfysiologen Michail Tonkonogi coachade henne i en simhall. Foto: SR
träningspass
2 av 2
Upp och hoppa! Lättare sagt än gjort, men det finns knep. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Träning för latmaskar – finns det?

Veckomagasinet om träningsmotivation, ebola och monsterfascination
45 min
Motion är bra för allt möjligt, till och med för hjärnan, men hur motiverar man sig om man tycker det är tråkigt och träna och jobbigt att anstränga sig?

Några proffs hjälper Lena med motivationen och får hennes trevliga simstund att också göra lite mer nytta. Nyckeln är att hitta någon motionsform som man inte tycker illa om och sedan kan det räcka med att köra lite hårdare under korta stunder, får vi veta.

Dessutom i Veckomagasinet: bilden av att en enda man, ”patient noll”, låg bakom den tidiga spridningen av hiv i västvärlden på tidigt 80 tal kan nu avskrivas.

Forskare tjuvhöll på forskningsresultat som kunde ha hjälpt eboladrabbade. Därför kan placebo, alltså overksamma tabletter, minska smärta hos patienter trots att de vet att det är verkningslösa piller de äter.

Och lagom till halloween hör vi också om varför vi vill bli skrämda och om att skräcken för monster var verkligare förr.

Programledare är Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".