Rayid Ghani  framför en tavla med siffror
1 av 2
Rayid Ghani jobbade tidigare i Barack Obamas stab. Idag dataforskare på University of Chicago. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
En pil pekar mot Hillary Clinton
2 av 2
Foto: JEWEL SAMAD/TT

Big data ringar in rätt väljare för Hillary Clinton

Veckomagasinet om val, väder och virus
45 min

Mannen som var med och ordnade valsegern åt Barack Obama berättar nu hur hans kolleger inom Hillary Clintons stab gör samma sorts analyser.

Vi möter mannen som var med och ordnade segern åt Obama under det senaste USA-valet. 

Han berättar hur hans kolleger i Hillary Clintons stab med hjälp av stora datamängder gör liknande analyser som inom reklamvärlden. Det handlar om sådant som gör att vi får skräddarsydd reklam på internet, bland annat baserat på kön och ålder, vilka sidor vi besöker på internet och kanske också var vi bor. Inom valkampanjen handlar det om att satsa sina resurser på de som man har störst chans att påverka, säger han.

Veckomagasinet tar också upp hur meteorologerna bestämt att väderprognoserna ska bli säkrare med bättre vindmätning i tropikerna och bättre datorer.

Vi möter Sveriges främste expert på sexsomni och hör om klimatavtalet som träder i kraft, och om hur ett område som beskrivits som jordbävningssärkrat i Italien nu ändå drabbats.

Programledare är Björn Gunér

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".