Långa köer på riksväg 40.
1 av 2
Foto: Jan-Åke Thorell/Sveriges Radio
Fredrik Lindgren, FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, framför en snötäckt buske.
2 av 2
Fredrik Lindgren, analytiker vid FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.

Snökaos – så väl klarar samhället av det

5:33 min

Hur mycket av samhället kan fortsätta att funka om ingen kan lämna sitt hem på grund av extremt snökaos? Kan ÖB, statsminister med flera styra landet från en laptop hemma i sängen om nöden kräver det? Så här svarar FOI-analytikern.

Den här artikeln är från november 2016

I Stockholm ledde november-snötäcket till trafikproblem. Bilar körde fast, bussar ställdes in och de snöröjningsfordon som var ute hade stundtals svårt att komma fram. Transportsituationen var sådan att Stockholms stad samt polisen uppmanade invånare att jobba hemifrån om sådan möjlighet fanns.

Men hur mycket av samhällsfunktionerna skulle vid extremt behov kunna skötas utan att någon lämnade sitt hem? Säg att vi fick ett riktigt rejält snökaos över landet, eller en pandemi, som hindrade människor från att lämna sina hem. Hur mycket kan ändå upprätthållas då?

Intressant men svårt att svara på, säger Fredrik Lindgren i Vetenskapsradions veckomagasin. Han forskar om samhällets krisberedskap vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. 

– Vissa jobb kan ju inte skötas på distans. Jobb i räddningstjänst, ambulans, polis, kriminalvård, förskola, hemtjänst och så vidare. Men ledningsfunktioner kan man klara ganska väl så länge man har el och internet, säger Fredrik Lindgren.

Kan ÖB sitta hemma i pyjamasen i sin översnöade villa och styra verksamheten? Statsministern likaså?

– Ja, om de har el och internet. Men sådana nyckelpersoner ser man nog till att hämta på ett eller annat sätt, det finns rutiner för det. Och regeringen kan inte fatta beslut utan minst fem statsråd närvarande.

Många kan jobba hemifrån, men inte hur länge som helst, fortsätter Fredrik Lindgren.

– Blir det ett väldigt långt skede måste du få igång en fungerande krisledningsorganisation. Då behöver personer med överblick över organisationen samlas för att fatta beslut. Det kan vara beslut om prioriteringar, till exempel.

Hur gör man med alla dem "på golvet" – läkare, renhållningspersonal och andra – om de behöver komma till jobbet men sitter hemma utan möjlighet att komma till jobbet på grund av snöoväder?

– Vid det stora snöovädret i Gävle 1998 hämtade man in personal med bandvagn. Där gick det inte att ta sig fram om man inte hade egen skoter, till exempel. Bandvagnar är en resurs i ett omfattande snöoväder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".