Habib är svårt undernärd och vårdas på ITFC i Gwange Maiduguri
1 av 6
Habib är svårt undernärd och vårdas på undernäringskliniken ITFC i Gwange Maiduguri som drivs av Nigeria och Läkare utan gränser. Foto: johan Bergendorff / SR
Jag är så orolig att jag ska förlora Habib, säger fembarnsmamman Yagana från Bama.
2 av 6
Jag är så orolig att jag ska förlora Habib, säger fembarnsmamman Yagana från Bama. Foto: Johan Bergendorff / SR
Arjan de Wagt undernäringsexpert på Unicef anser att föräldrarna behöver kunskap vad de ska mata sina barn med
3 av 6
Arjan de Wagt undernäringsexpert på Unicef anser att föräldrarna behöver kunskap vad de ska mata sina barn med. Bara majsgröt räcker inte. Foto: Johan Bergendorff / SR
Jummai i kåkstaden Kushari i Maiduguri får matpaket till familjen av Oxfam.
4 av 6
Jummai i kåkstaden Kushari i Maiduguri får matpaket till familjen av hjälporganisationen Oxfam. Foto: Johan Bergendorff / SR
Dr. Olusina Olabanijo chef på Lake Chad research institute
5 av 6
Dr. Olusina Olabanijo chef på Lake Chad research institute är redo att hjälpa Nigerias bönder minska svälten. Foto: Johan Bergendorff / SR
Jordbruksforskningsorganisationen Icrisat stödjer Tchadsjöinstituitet att lära Nigerianska bönder om effektivare hirssorter
6 av 6
Jordbruksforskningsorganisationen Icrisat stödjer Tchadsjöinstituitet att lära Nigerianska bönder om effektivare hirssorter Foto: ICRISAT

Superhirs kan minska svälten

Svälten i norra Nigeria bör mötas med information om odling och kost
5:23 min

75 000 barn riskerar att svälta ihjäl i norra Nigeria. Men en del bönder börjar nu kunna återvända till sina byar. De behöver hjälp, säger nigerianska jordbruksforskare.

– Jag är så orolig att jag ska förlora Habib, säger fembarnsmamman Yagana från Bama.

Habib hostar skrällande. Oftast är det just infektioner som dödar de svårt undernärda barnen. Yagana sitter insvept i en stor grå sjal i en sjuksäng med sin  tvåriga son som bara är skinn och ben, och som sondmatas genom näsan efter månader av svält.

Den här nigerianska svältkliniken inne i vita plasttält i provinshuvudstaden Maiduguri har plats för 110 patienter och drivs i samarbete med organisationen Läkare utan gränser.

De flesta barnen överlever tack vare intensivvården. Men få av de två miljoner personer som tvingats fly undan Boko Harams terror och militärens anfall lyckas ta sig hit.

Yagana var höggravid när hon hennes man flydde hals överhuvud mitt i natten med två av småbarnen. Sjuåringen och nioåringen tvingades de lämna kvar i byn. Först nu, mer än två år senare, har familjen återförenas i det lilla skjulet i flyktinglägret. Några pengar att köpa mat för har de knappt.

– Jag hoppas på en ljusare framtid med Allahs hjälp fortsätter Yagana. Kanske kan vi en dag återvända till byn och börja odla våra fält igen. Tills vidare får vi försöka ge barnen ett mål mat om dan av majsgröt.

Den kosten kommer bara fortsätta göra barnen allt mer undernärda, enligt Arjan de Wagt, som är undernäringsexpert på FN:s barnfond. Det saknas inte bara mat hos barnfamiljerna utan också kunskap, menar han.

Även utfattiga föräldrar kan göra maten mer näringsrik om de blandar i lite bönor, någon grönsak och lite olja i maten så att barnen utöver kolhydrater även får proteiner, vitaminer och fett i sig.

Det finns mödrar som känner till det och deras barn klarar sig mycket bättre, enligt Arjan de Wagt.

Hälften av barnen i norra Nigeria är tillväxthämmade. Långvarig svält påverkar också hjärnan negativt så att det går sämre i skolan och chanserna att få ett jobb minskar.

– Jag är så glad för den här maten, den kommer att mätta familjen i flera veckor, säger Jummai Suleiman. Mina sju barn har gråtit mycket för att de är så hungriga, fortsätter hon.

Två lastbilar från hjälporganisationen Oxfam – fullpackade med 18 kilos säckar med ris och bönor och fem litersdunkar med olja – lossar sin last i en kåkstad i utkanten av Maiduguri. Varje familj får också socker, salt och näringskräm till barnen.

Jummai Suleiman och de andra flyktingfamiljerna har inte kunnat odla sina åkrar under flera år. Många män är skjutna eller kidnappade eller satta i militärens interneringsläger. Kvinnorna har utsatts för sexuellt våld och tiotusentals barn och gamla lever på svältgränsen.

Men enligt bondeorganisationen All Farmers Association i Nigeria har militärens offensiv befriat områden i den södra delen av delstaten Borno. Det innebär att att uppskattningsvis 400 000 bönder kunnat återvända hem.

– Om hungersnöden ska minska så är det avgörande att de här bönderna får hjälp med konstgödsel, växtskyddsmedel och effektivt utsäde så att de får större skördar, anser doktor Olusina Olabanji, chef för det nigerianska jordbruksforskningsinstitet Lake Chad Research institute, 

När bönder vid Tchadsjön fick hjälp med gödsel, ogräsbekämpning och nya snabbväxande och torktåliga sorter av hirs och vete i ett forskningsprojekt före Boko Haram slog sönder matproduktionen i norra Nigeria, så ökade skördarna med 25 procent. Det berättar doktor Olushina Olabanji och tillägger att bönderna också skulle behöva slå sig ihop för att kunskapen om effektivare odlingsmetoder ska nå ut till varje familj.

Tchadsjön har använts flitigt som källa för konstbevattning för att slippa vara beroende av nyckfullt regnande. Men det tillsammans med dammbyggen och klimatförändringar har fått insjön som en gång var fyra gånger större än Vänern att torka ihop till fem procent av sin forna storlek. Det har bidragit till en kollaps för jordbruk, boskapsuppfödning och fiske.

Under senare år har dessutom majs blivit basföda för de flesta familjer i området, i stället för den mer näringsrika och torktåliga hirsen.

Jordbruksforskarna på Lake Chad-institutet har nu fått fram en hirssort som är redo att skördas efter två månader i stället för tre. De hoppas att kriget mot Boko Haram snart är vunnet så att de kan börja lära familjer hur de kan föda sina barn med hirsrätter i stället för majsgröt.

– Vår forskningsinstitution är redo att stötta både staten och frivilligorganisationer att hjälpa dessa bönder på fötterna, säger doktor Olusina Olabanji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".