Charlotte Kalla i spåret
Det blev en tung helg för Charlotte Kalla som var långt efter täten i världscup-premiären i Ruka. Foto: Anders Wiklund/TT

Vad hände med Charlotte Kallas hjärta?

Veckomagasinet
45 min

Veckomagasinet om Kallas kollaps, himlafenomen, morfinplåster och datorspelare som hjälper forskare i kvantfysikexperiment.

Förväntningarna var stora på Charlotte Kalla inför förra helgens internationella skidpremiär, men loppet blev en flopp där hon slutade på 75:e plats. På teve såg vi hur hon inte skuttade uppför backarna som tidigare, utan snarare såg ut att ha mycket tunga ben.

Först några dagar senare kom förklaringen. Hon hade drabbats av förmaksflimmer i hjärtat. Vi reder ut med en hjärtläkare vad det innebär, om det är farligt och om vem det kan drabba och när.

I Veckomagasinet får vi också veta vad det var som lyste upp himlen i onsdags men inte var någon nödraket som många trodde. Vi hör om de allt mer använda morfinplåstren som en läkare beskrivit som på gränsen till dödshjälp för dementa, och så om hur 100 000 dataspelare världen över fick hjälpa forskare i ett kvantfysikexperiment.

Programledare är Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".