Från vänster: Mikael Parkvall, Susanne Vejdemo och Johan Sjons, samtliga lingvister vid Stockholms universitet.
1 av 3
Från vänster: Mikael Parkvall, Susanne Vejdemo och Johan Sjons, samtliga lingvister vid Stockholms universitet. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.
En bild ur filmen Arrival, huvudrollsinnehavaren har skyddsdräkt och ett plakat där det står "människa"
2 av 3
Amy Adams, till höger, som Louise Banks i Arrival, Paramount Pictures. Foto: Jan Thijs.
Från vänster: Johan Sjons, Susanne Vejdemo och Mikael Parkvall, samtliga lingvister vid Stockholms universitet.
3 av 3
Från vänster: Johan Sjons, Susanne Vejdemo och Mikael Parkvall, samtliga lingvister vid Stockholms universitet. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio

Att tala med utomjordingar – vi går på bio med tre lingvister

Lyssna på lingvisternas heta diskussion om filmen Arrival
6:46 min

Om utomjordingarna kommer hit – kan vi kommunicera med dem då? Om det handlar den nya filmen Arrival som har en lingvist i huvudrollen. Vi tog med tre lingvister på bio för att få hjälp med expertsynpunkter.

Lingvisterna Johan Sjons, Susanne Vejdemo och Mikael Parkvall, samtliga vid Stockholms universitet, visar sig vara eniga om att det är kul och "sympatiskt" med en lingvist som filmhjälte.

Men där slutar enigheten om de filmiska kvalitéerna i Arrival, som hade premiär för några dagar sedan. En av lingvisterna kallar filmen "trist", en annan "fantastisk".

Hör lingvisterna prata om filmen och om vad som stämmer i den, rent lingvistiskt. Är det till exempel sant att hjärnans kopplingar förändras när man lär sig ett helt nytt språk? Klicka ovan för att lyssna på inslaget.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".