"När patienten känner att han håller på att ramla ur, då ligger han perfekt"
Karin Ehrnberger är nybliven doktor i design. Hon säger att många prylar i vår vardag är dåliga eller svåra att använda. Men i stället för att kräva bättre design anpassar vi oss efter bristerna.
Ett exempel är gynekologstolen, som har levt vidare utan större förändringar. I decennier har kvinnor tyckt det är jobbigt att gå till gynekologen och Karin Ehrnbergers forskning visade att en stor del i det jobbiga är själva gynekologistolens utformning. Därför tog de fram den provokotiva androstolen för män som ska prostataundersökas. Den var aldrig tänkt som en produkt, utan designades som ett forskningsprojekt, för att män skulle få känna på den utsatthet kvinnor känner hos gynekologen. Och då satte samtalen igång, berättar Karin Ehrnberger.
Genom att vända på perspektiv kan vi se bristerna och först då bli mer kreativa i att formge nya produkter, säger hon.
Så gjorde hon också i en annan del av forskningen som skulle visa hur stereotyp design på olika prylar i hemmet ofta är och att det är ganska konservativa normer som ligger bakom. Hon formgav en borr med det forsmspråk vi normalt använder för stavmixrar, och en stavmixer med borrens formspråk (se bild 2).