Sörja av jeansfibrer.
1 av 4
Så här ser det ut när jeansfibrerna inledningsvis har sönderdelats och blötts. Foto: Stefan Nordberg/Sveriges Radio
Oddur Sigurdson och Lena Nordlund framför sotigt isig glaciär
2 av 4
Glaciologen Oddur Sigurdson och Vetenskapsradions Lena Nordlund vid den smältande glaciären Solheimajökull på Island.
En sjö intill en glaciär där isen ser lite sotig ut
3 av 4
Den utstickande tungan från en större glaciär har dragit sig tillbaka. Foto: Björn Gunér/Sveriges Radio
Lena Nordlund framför glaciär, hösten 2006.
4 av 4
Lena Nordlund vid Solheimajökull i oktober 2016. Den is som är bakom henne på den här bilden har numera smält bort. Foto: Per Gustafsson/Sveriges Radio
Veckomagasinet den 12 maj

Nu smälter både jeans och glaciärer

Veckomagasinet om glaciärer, textilåtervinning och tbc
45 min

Teknik som kan lösa upp gamla jeans för att ge dem nytt liv är ett framsteg på miljöområdet. För Islands glaciärer ser framtiden värre ut. Veckomagasinet har besökt ett område med snabbt smältande is.

Tillverkningen av tyg till kläder och annat är en stor miljöbov, men ändå återvinns väldigt lite använda kläder medan stora mängder bränns.

Men ny teknik kan lösa upp gamla jeans och andra plagg och skapa helt nya fibrer som kan användas som råvara. Vi besöker fabriken i Värmland som snart öppnar.

Vi har också återbesökt Island där vädret varit ovanligt varmt denna majvecka som i Sverige var smällkall. Den isländska glaciären som vi klev upp på för tio år sedan har dragit sig tillbaka många hundra meter sedan dess, en beklämmande tydlig bild av klimatförändringarna.

Dessutom hör vi mer om varför våra val kring mat väcker så starka känslor och om hur tbc dödar många människor i Ryssland när medicinerna får allt svårare att bita på bakterierna.

Programledare är Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".