Paolo Macchiarini och Nils-Eric Sahlin
”Visselblåsarna gjorde något fantastiskt, men vi kommer inte ifrån att de stod med på Macchiarinis artiklar” säger Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik, a propos forskningsfuskrapporten i veckan. Foto: Lorenzo Galazzi/TT och Lars Mogensen/SR
Fallet Macchiarini

Etikprövningsnämnden om forskningsfusk: "Alla författare har ansvar"

8:04 min

I måndags kom Centrala etikprövningsnämnden , CEPN, med sitt yttrande där de slår fast att det var oredlighet, alltså forskningsfusk, i Macchiarinis sex forskningsartiklar om de syntetiska luftstruparna.

Men de skriver också att samtliga artikelförfattare är delansvariga, även om alla inte har lika stor del i skulden.

Och just det att samtliga artikelförfattare ansågs medansvariga till fusket, fick kanske en del att haja till.  Visserligen har de alltså olika stort ansvar, somliga mer, forskningsledaren Macchiarini mest, och andra mindre. Men det gäller också tre av de fyra visselblåsande läkarna, de som slog larm om forskningsfusket 2014. Deras namn var nämligen med på ett par av artiklarna. Visselblåsaren Karl-Henrik Grinnemo skrev till exempel på den viktigaste, den i tidskriften The Lancet från 2011 som beskrev hur lyckad den första plaststrupeoperationen var. Det står i CEPNs rapport att det bör räknas visselblåsarna till godo att de reagerade och anmälde i ett tidigt stadium, men det fråntar dem likväl inte författaransvar.

Igår kom dessutom Statens medicinsk-etiska råd. SMER, med ett uttalande om brottsutredningen mot Macchiarini för vållande till annans död och kroppskada – de skriver att det är "synneligen bekymmersamt att fallet inte fick avgöras i domstol" och tycker att åklagarens beslut måste överklagas. Bland annat för att se om lagarna behöver skrivas om för i Sverige är det inte tillåtet att experimentera direkt på patienter, skriver SMER (se länk nedan).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".