1 av 2
Två får kikar in i kameran
2 av 2
Får har oförtjänt dåligt rykte. De är smartare än många kanske tror. Foto: Lena Nordlund/Sveriges Radio
Får lika bra på ansikten som människor

Får som känner igen Obama kan hjälpa till vid allvarlig sjukdom

5:06 min

Får är ungefär lika bra som människor och apor på att lära sig känna igen för dem helt nya ansikten på bild, visar en studie från Cambridge. Och studien kom till för att forskarna vill använda sig av får i forskningen mot Huntingtons sjukdom.

Fåren fick träna sig på att känna igen fyra människors ansikten - Obama, en känd brittisk programledare, Emma Watson och Jake Gyllenhaal. Det gick till så att de fick en belöning i en matautomat varje gång de valde just en bild på någon av dessa fyra. Först fick de träna att peka ut kändisbilden bredvid en svart skärm, sedan bredvid en bild på ett föremål, och till slut bredvid ett liknande ansikte men på en helt ny och okänd person. Och det behövdes inte så många träningstillfällen förrän fåren hade lärt sig att peka ut de fyra.

Att forskaren Jenny Morton nu studerar får har egentligen med något helt annat att göra - hon forskar om den svåra och ärftliga neurologiska sjukdomen Huntingtons sjukdom, som inte har någon bot och som drabbar både rörelse- och tankeförmågan. Hittills har man mest forskat med hjälp av möss och råttor. Men nu har forskare tagit fram ett genförändrat får som har en motsvarighet till Huntingtons, så hon hoppas att får som har en hjärna som är mer lik vår, ska göra att de kommer vidare i kampen mot sjukdomen.

Men då behöver de förstå mer hur deras hjärnor fungerar, deras kognition, där ansiktsigenkänningen ingår. Fåren hon forskar på nu är inte de genförändrade, utan en liten grupp helt vanliga får som hon blev ägare till på ett lite ovanligt sätt, för åtta år sedan. Hon råkade nämligen hamna bakom en lastbil full med får på väg till slakteriet, och köpte dem. I åtta år har hon nu forskat på samma grupp får, som hon också blivit väldigt förtjust i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".