Ihopsatta bilder Linda Wemmert och Mia Engström
Linda Wemmert är väldigt nöjd med sin inkontinensopertion medan Mia Engström fick kraftiga besvär efter operationen. Nu gör EU en översyn av de syntetiska näten sedan Nya Zeeland i praktiken förbjudit dem.

Syntetiska nät ska utredas i EU

Bristfällig information om underlivsoperationer
8:46 min

EU kommer nu att göra en översyn kring säkerheten för syntetiska nät vid underlivsoperationer. Detta sedan Nya Zeeland i praktiken har förbjudit produkterna.

Internationellt pågår många rättegångar kring de syntetiska näten, även om majoriteten av kvinnorna som opereras för inkontinens blir av med sina problem. 

Svensk forskning visar att många kvinnor får för dålig information före operation. En av dem som fått problem är Mia Engström i Stockholm.

Linda Wemmert är däremot väldigt glad över sin operation, och vill hellre än förbud ha krav på bolagen att forska för att hjälpa de som drabbas av allvarliga komplikationer.

Hör mer i ljudklippet ovan.

Referens: Pakbaz M "Are women adequately informed before gynaecological surgery?" BMC Womens Health. 2017 Aug 25;17(1):68. doi: 10.1186/s12905-017-0426-7.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".