En spruta med vaccin mot mässling. Foto: Alexander F. Yuan/Scanpix.

Medelålders kan sakna mässlingsskydd

8:12 min

Personer som är födda mellan 1960 och 1980 markeras som en "osäker" grupp när det gäller mässlingsskydd, på Folkhälsomyndighetens sida. Det beror på att det är stor osäkerhet om hur många som saknar skydd.

Nästan alla som är födda på sextiotalet eller dessförinnan saknar mässlingsvaccin. Men skillnaden på dem som är födda på sextiotalet jämfört med de som är äldre är att alla inte blev smittade av mässling. Tidigare var mässling en mycket vanlig sjukdom som nästan alla fick, och de har automatisk immunitet. Men när sjukdomen började bli mindre vanlig var det många som aldrig blev sjuka, men det var först bland barn födda på 1970-talet som vaccinerades. 

Men i början på 70-talet blev färre än hälften av småbarnen vaccinerade. Sen ökade vaccinationsgrden från år till år, och 1982 infördes det kombinerade MPR-vaccinet som vi har idag, två doser för alla 18-månaders barn. När det infördes vaccinerades också äldre barn, men det finns ett glapp - många födda på 1970-talet har bara fått en spruta, som ger ett sämre skydd.

Så sammanfattningsvis: sextiotalister har sällan fått några sprutor alls, men många av dem har skydd ändå OM de haft mässling.  De födda tidigare än sextioatalet, däremot, har sannolikt nästan alla haft mässling. Sjuttiotalister har ibland bara fått en spruta, har alltså ett visst skydd men inte tillräckligt.

Och i så fall bör man gå och vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. Särskilt om man ska åka utomlands.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista