Andreas Hougaard Laustsen forskar om ormserum vid DTU
Andreas Hougaard Laustsen forskar om ormserum vid DTU. Foto: privat

Ormbetts-Jesus Danmarks coolaste ingenjör

"Ormbetts-Jesus" - Danmarks coolaste ingenjör
5:06 min

Han har kallats "Ormbetts-Jesus" i dansk media efter att han kom hem långhårig och brunbränd från sin forskning i Costa Rica. Han har också utnämnts till Danmarks coolaste ingengör och håller nu på att ta fram billigt och säkert serum mot giftormsbett som drabbar miljontals människor årligen.

Andreas Hougaard Laustsen tar emot mig på labbet i Köpenhamn i svart skinnjacka och skäggstubb. Han har utnämnts till Danmarks coolaste ingenjör och hans intensiva blå ögon lyser när han öppnar ett kylskåp och visar de små glasflaskorna med olika ormgift som han gör serum mot. Andreas Hougaard Laustsen har fått de olika giftflaskorna skickade från hela världen.

Världshälsoorganisationen WHO har utnämnt giftormsbett till den mest försummade av alla försummade tropiska sjukdomar. Minst fem miljoner människor blir bitna av giftormar årligen, närmare 150 000 personer dör och 400 000 amputeras, men bara nån procent av dem som behöver motgift får det, för serum kan kosta tiotusentals kronor per spruta. Andreas Hougaard Laustsen ingår i WHOs nya expertgrupp som ska ta fram en global åtgärdsplan för att göra något åt det här.

– Folk i rika länder ofta ingen aning om hur stort hälsoproblem giftormsbett är säger Andreas Hougaard Laustsen, eftersom det är fattiga bönder och deras barn i tropiska länder som främst drabbas.

Det finns motgift mot de flesta av de runt 250 giftormsarter som WHO klassar som farliga för människor, men priserna är ofta astronomiska. I USA kan det kosta miljontals kronor att behandla en enda patient mot skallerormsbett.

Alla motgift görs med en 120 år gammal teknik där man fångar in vilda giftormar som mjölkas på gift och som sedan sprutas in i hästar eller får flera gånger så att deras immunförsvar producerar allt fler antikroppar. De antikropparna filtreras sedan och ges i en serumspruta. Men eftersom immunförsvaret direkt märker att antikropparna inte är mänskliga så startar det en allergireaktion. Hos en av tjugo personer  leder det till en så kallad anafylaktisk chock som kan vara dödlig.

Andreas Hougaard Laustsen är nu en lösning på spåren. Han har börjat med svart mamba, en av Afrikas farligaste ormar som är stor, aggressiv och med mycket gift. Först har Andreas Hougaard Laustsen gått igenom alla olika toxiner som ingår i mambagiftet, det visade sig vara 50 stycken, men de flesta var inte så farliga för människa. En handfull dödliga giftämnen testade han i ett antikroppsbibliotek som innehåller miljardtals antikroppar.

Efter att ha hällt på ormgift har han nu hittat några antikroppar som effektivt neutraliserar gifterna och de kan han sedan få genförändrade hamsterceller att kopiera i stor skala billigt, på samma sätt som man idag producerar insulin och medicin för blödarsjuka.

Det här är ett stort genombrott anser jag själv, säger Andreas Hougaard Laustsen och det gör också mina samarbetspartners i olika länder som försökt få fram nya motgift i 30-40 år.

Andreas Hougaard Laustsen engagemang väcktes för sex år sedan i Tanzania där han mötte två barn som blivit bitna av giftormar och tvingats amputera ett ben och en arm. Han var precis klar med sin kemiingenjörsexamen och tog då fram en affärsplan för ett bolag han kallade Venomab. Idén till nystartföretaget vann ett stort antal priser som bekostade hans doktorandstudier så att han kunde göra grundforskningen som behövdes för att få fram ett billigt mänskligt ormserum.

På vägen har han bland satts upp på Forbes lista över de 30 mest talangfulla personerna inom vetenskap och hälsa under 30. Nu leder han det tropiska farmakologilabbet här på Danmarks tekniska universitet och tänker få fram ett mänskligt motgift mot alla Afrikas mambor och kobror i samma spruta.

– Om fem år skulle det vara möjligt att ha ett billigare motgift mot hälften av de farligaste ormarna i Afrika utan farliga biverkningar, tror Andreas Hougaard Laustsen och bedömer att det skulle kunna säljas för mellan 300 och 3000 kronor per behandling.

Tekniskt ser han inga problem, det handlar bara om att få fram de miljonbelopp som krävs för att hitta antikroppar mot de andra ormgiften och sedan göra försök på patienter så att det kan bli ett godkänt läkemedel. Men eftersom ormgift mest drabbar fattiga har redan flera läkemedelsbolag dragit sig ur branschen så Andreas Hougaard Laustsen hoppas istället kunna övertyga stora globala fonder om att satsa på den här serumutvecklingen.

– Det handlar om att kunna övertyga människor om att det är värt investeringen i att utveckla nya ormserum, avslutar Andreas Hougaard Laustsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".