Dr Alban på oförstörbart plastskräp i havet

7:26 min

Ett kassettband flöt i land på en strand på Kanarieön Lanzarote förförra sommaren. Det var ett typiskt blandband med dansanta hits, den färskaste från 1994. Dr Alban fanns med på bandet.
Det var den brittiska fotografen Mandy Barker som hittade det och nu är det en del av hennes fotoutställning på Fotografiska museet i Stockholm.

Hur länge kassettbandet legat i havet vet ingen, skruvarna var rostiga och etiketten hade ramlat av. Men när det rengjorts från sand och salt fanns låtarna kvar, fullt lyssningsbara. Nu
är musiken en del av utställningen Sea of Artifacts på Fotografiska museet i Stockholm, som invigs på Ocean Day, med bilder av Mandy Barker.

Hon tar väldigt vackra bilder av plast - plast som flutit upp på stränder, plast som flyter till havs och plast som tagit död på djur och hittats inne i djur. Det här sorgliga arrangerar hon till fantastiska motiv som hon vill väcka folk med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista