Relgionskritik i fokus

P1 fredag 2/2 15.05 med repris lördag 3/2 17.00

Religionen tar mer och mer plats i samhällsdebatten, men var finns de kritiska rösterna. Det diskuterades på en konferens om religionskritik vid Köpenhamns universitet i veckan. Intellektuella i Danmark fick kritik för att de ville sätta munkorg på religionskritikerna under krisen med Muhammedkarikatyrerna istället för att komma med egna argument till stöd för yttrandefriheten. En av initiativtagarna till konferensen berättar om varför en sådan här genomlysning är viktig

Vad handlar tron om? Vad händer om inte Gud finns? Vad är det att vara en trolös människa? Kan religiös övertygelse provocera fram ondskan? Det är frågor som dramatikern Lucas Bärfuss diskuterar i sin prisbelönade pjäs ”Bussen” som har Sverigepremiär i helgen. Michaela Granit har regisserat föreställningen som hon kallar en existentiell thriller.

Hör också reportage om varför den kanadeniska TV såpan ” Den lilla mosken på prärien” väckt sådan uppmärksamhet över hela världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".