Kris i den anglikanska kyrkan

P1 fredag den 16/2 15.05 eller lördag den 17/2 17.00

Den världsvida anglikanska kyrkogemenskapen hotas att spricka på grund av stora meningsskildaktigheter. Krisen blev akut när den amerikanska grenen valde att biskopsviga en öppet homosexuell man och fösärktes när Katharine Jefferts Schori, som öppet stöser homosexuella, valdes som ärkebiskop förra året. Sprickan finns framförallt mellan de konservativa afrikanska kyrkorna och de liberala i väst. I veckan samlas kyrkoledare från hela världen i Tanzanias huvudstad Dar es Salaam i ett möte som beskrivs som avgörande för kyrkangemenskapens framtid.

Hon drabbades av det oväntade och blev kristen i vuxen ålder. Hon lämnade sitt jobb som näringslivsjournalist på Svenska Dagbladet för ett jobb på Kyrkans Tidning. Nu tar hon över som chefredaktör på den pingströrelseanknutna tidningen Dagen. Hör henne i kvartsamtalet om det nya uppdraget.

I förra veckan i samband med fredagsbönen skadades palestinier och israelisk polis i sammandrabbningar vid al- Aqsa moskén på Tempelberget i Jerusalem. Bakgrunden är israeliska arkeologiska utgrävningar och bygget av en ny promenadramp upp på berget. Varför är Tempelberget så symboliskt laddat i Mellanösternkonflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista