Islamistiskt attentat i Alger

P1 fredag 13/4 15.05 med repris lördag 14/4 17.00

Bombattackerna i Algeriets huvudstad i veckan krävde minst 30 liv och bortemot 200 skadades många svårt. Bakom terrordådet stod en al-Qaida ansluten grupp som kallar sig islamistiska Maghreb. Man talar nu om att islamismen är på frammarch i nordafrika, men vilken islamism är det egentligen man talar om?

När tiden tog slut är titeln på Göran Sahlbergs debutroman. Hör honom i kvartsamtalet om en sjuårig pojkes värld, starkt färgad av religiositet. En dag försvinner föräldrarna och pojken blir lämnad efter och får själv försöka förklara de stora sammanhangen.

Varje dag kommer fyra nya böcker om Jesus. Nu bidrar påven med ytterligare en, där han kritiserar uppdelningen av den historiske gestalten Jesus och trons Kristus, den mytologiserade gestalten, som kyrkan har predikat i 2000 år.

”Gud hör skriken från de förtryckta” var rubriken på det herdebrev från Zimbabwes katolska biskopar som spikades upp på landets kyrkportar i påskhelgen. Lyssnar president Mugabe på den katolska kyrkans kritik mot hans styre? Vad betyder protesterna för landets demokratiutveckling?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista